Zomerbloeiers in standing basket

Zomerbloeiers in standing basket

Ja, de zomerbloeiers in deze Standing Basket bloeien lang en rijkelijk

Geen Hanging, maar een Standing Basket. Leuk anders. Makkelijk overal neer te zetten en een vrolijke toets op je terras, in je tuin, op je balkon of waar je maar wilt. Kleurrijk groen. Een prachtige bak vol bloemen op een bamboe-driepoot die dus altijd en overal stevig staat. En keuze uit drie heel leuke plantencombinaties met als hoofdtinten wit, blauw of roze. Natuurlijk wisselen de planten per kleurcombinatie. Kies dus wat je het mooist vindt. Kleur is in! En met deze planten is maandenlange, rijke bloei verzekerd.

Waar je uit kunt kiezen
In iedere Standing Basket zul je Verbena’s, Sutera (wordt ook wel Bacopa genoemd), Mini-Petunia’s (andere naam: Calibrachoa) en grootbloemige Petunia’s aantreffen. Natuurlijk in kleuren die passen bij de hoofdkleur wit, blauw of roze. In de Standing Baskets met roze of blauw als hoofdkleur is ook Nepeta toegepast. In de witte combinatie vindt je de grijsbladige strobloem of Helichrysum. Er is gezorgd voor een fraaie afwisseling van blad- en bloemvormen. Alle toegepaste soorten hebben sierlijk overbuigende of duidelijk hangende stengels. Iedere Standing Basket is een klein rijk bloeiend hangend tuintje op zich. De pot op de standaard waar de planten in groeien, heeft een doorsnee van 27 cm.

Meer over de verschillende soorten
Verbena’s hebben mooi, fijn blad en ze vormen aantrekkelijke schermen met grote aantallen witte, violette, roze of blauwe bloemen. Precies de kleuren die voor de combinaties in de Standing Baskets nodig zijn. Verbena’s bloeien rijk en lang. Je hebt er tot in de herfst plezier van. Met voldoende zon, water en een beetje voeding zijn ze helemaal tevreden.

Sutera (of Bacopa) bloeit ook tot in oktober. Als het Hollandse weer een beetje meewerkt zelfs nog langer. Deze wit, roze of blauw bloeiende planten lijken onvermoeibaar te bloeien en ze zijn heel sterk. Ze hebben ragfijn, hartvormig blad aan stevige, overhangende stengels. Omdat deze planten oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komen zijn ze bij ons niet winterhard, maar als je wilt zou je ze zelfs koel en vorstvrij op een lichte plek kunnen laten overwinteren, want eigenlijk zijn het meerjarige planten. Hun echte naam is Sutera cordata (‘cordata’ betekent ‘hartvormig’ en dat slaat uiteraard op de vorm van de blaadjes.

Calibrachoa’s of Mini-Petunia’s. Deze van oorsprong Zuid-Amerikaanse planten lijken sterk op kleinbloemige Petunia’s. Ook deze planten doen het goed in ons klimaat. Ze hebben weinig last van de bij ons vaak wisselende weersomstandigheden (regen doet ze niets) en ze kunnen zelfs wat droogte hebben. De sterk rankende planten bloeien zeer rijk en ze bloeien door tot de vorst er in het najaar een eind aan maakt. Voor de Standing Baskets zijn uiteraard bloemkleuren gekozen die passen bij de thema’s wit, blauw of roze.

Petunia’s kent iedereen. Daar hoeven we niet veel over te melden. Wel goed om te weten is dat de nieuwste rassen (die in de Standing Baskets zijn toegepast) veel sterker zijn dan de vroegere. Die hadden vaak snel te lijden van koud en aanhoudend nat weer. Dat hebben de kwekers enorm weten te verbeteren, zoals ook al bij de bekende Surfinia’s het geval is, wat in feite ook Petunia’s zijn. Je weet, ook dit zijn uitbundig en lang bloeiende, sierlijk neerhangende planten.

Nepeta ken je als het bekende kattenkruid. Katten zijn gek op de geur van deze planten. Ze worden er een beetje ‘high’ van. De fraai met massa’s kleine bloempjes bloeiende planten hebben bij sommige soorten en rassen Nepeta vrij slappe, liggende of als je ze toepast zoals in de Standing Baskets gebeurt, zelfs sierlijk hangende stengels. De hoofdkleuren zijn lavendelachtig roze/lila en blauw. In die kleurencombinaties zijn ze in de Standing Baskets verwerkt, dus niet bij wit.

Helichrysum of de strobloem is in de Standing Baskets vanwege het grijze blad en de bijpassende bloemkleur speciaal in de witte combinatie toegepast. Ze bestaan trouwens ook met roze, rode, oranje en zalmkleurige bloemen. Je weet waarschijnlijk wel dat je deze bloemen kunt drogen zonder dat ze hun kleur verliezen. Ook dat is heel mooi!

Verzorgen is makkelijk
De planten groeien in hun pot in normale, bemeste potgrond. Na een paar weken is de voeding uit die grond verbruikt en moet je eens per week wat plantenvoeding in het gietwater doen. Bij normaal weer de planten om de paar dagen een keer water geven. Is het erg warm, dan vaker. De potgrond mag niet helemaal uitdrogen. Pas tot half mei op met nachtvorst. Na 14 mei komt nachtvorst bijna niet meer voor.

TIP
Haal regelmatig uitgebloeide bloemen die aan de planten blijven zitten, weg. Dan bloeien ze beter en ook langer door.

In kort bestek
Een Standing Basket is een echte aandachttrekker in je tuin. Kleurrijk en leuk op een bamboe driepoot. Altijd en overal mooi. Je kunt nu bij GroenRijk kiezen uit drie verschillende rijk bloeiende plantencombinaties in wit, blauw of roze. Ingeplant en wel. Neerzetten en klaar. Sterke planten in een grote pot. Goed voor maandenlang bloei. Heel eenvoudig te verzorgen.