Struikmargriet

Struikmargriet

Ja, deze struikmargriet wil twee keer in de maand voeding en staat graag in de volle zon

Struikmargrieten zijn geen margrieten, maar struikachtige planten met margrietachtige bloemen. De naam van de hier behandelde cultivars uit de Daisy Crazy®/TM-serie wijst daar ook op (‘Daisy’ is ‘margriet of grote madelief’). Struikmargrieten werden heel lang tot de chrysanten gerekend. Ze vormen nu een eigen plantengeslacht met de naam Argyranthemum. Daarvan bestaat maar één soort: Argyranthemum frutescens. Daarbinnen zijn honderden cultuurvormen, die soms weer in series met enkele gemeenschappelijke kenmerken zijn ondergebracht. De planten uit de Daisy Crazy®/TM-serie verdragen bijvoorbeeld wat koelere kweekomstandigheden dan andere. Daardoor kunnen ze al vrij vroeg in het jaar worden aangeboden.

Er zijn heel verschillende Daisy Crazy®/TM-cultivars
De cultivars uit deze serie worden tijdens de opkweek enkele malen getopt. Daardoor ontwikkelen ze zich tot sterke, dichtvertakte, compacte planten met prachtig, frisgroen tot grijsgroen blad (de kleur wisselt per cultivar). Dat fijngevormde, diepgelobde blad ziet er wat varenachtig uit. Als je het kneust verspreidt het een sterke, kruidige geur. De planten worden 20-50 cm hoog en maximaal 50 cm breed. De meeste hebben een wat bolle groeivorm. Ze bloeien zeer rijk met enkele, halfgevulde of dubbele bloemen in diverse kleuren. Soms is er kleurverschil bij de bloemen aan een en dezelfde plant. Er is inmiddels een flink aantal Daisy Crazy®/™-struikmargrieten. De bloemen hebben steeds een geel of geelgroen hart. Alle cultivars hebben behalve de Daisy Crazy®/™-aanduiding ook een eigen naam, o.a. ‘Butterfly’ (gele bloemblaadjes), ‘Cherry Harmony’ (rozerood), ‘Elsa’ (wit), ‘Miss Pink’ (violet), ‘Sole Mio’ (kleine witte bloemblaadjes, groot geel hart), ‘Summer Song Blush Pink’ (gevulde bloemen, variërend roze tot wit), ‘Summer Song Rose’ (halfgevuld, lijkt sterk op ‘Summer Song Blush Pink’,  maar de bloemen hebben vaker een witte buitenrand), ‘Summer Song Lemon’ (gevuld, vooruitstekend geel hart), ‘Summer Song White’ (gevuld, wit), ‘Summit Dark Pink’ (variabel wit to roze), ‘Summit White’ (enkel, wit) en ‘Summit Yellow’ (enkel, geel). De planten worden verkocht vanaf het stadium dat de knoppen al wat kleur te zien geven. Groenrijk heeft een prachtige collectie voor je klaar staan. Er bestaan ook stamvormen, maar die zijn meestal wat duurder dan de bolle vormen, omdat het vormen van een stammetje de kweker ongeveer drie jaar kost. Maar dan heb je ook iets moois dat extra opvalt. De bloei is even rijk.

Oorspronkelijk uit warme streken
Struikmargrieten (Argyranthemum frutescens) stammen oorspronkelijk van de Canarische Eilanden (o.a. Tenerife en Gran Canaria) en van Madeira. Maar ze zijn inmiddels ook in Macronesië (in de Stille Oceaan) en andere gebieden met een subtropisch en tropisch klimaat ingeburgerd. Het worden daar mooie, brede, bolle, dicht vertakte struiken van wel 1,5 m hoog. Als die volop met honderden margrietenbloemen tegelijk bloeien is dat een fantastisch gezicht. Net zoals de planten die je bij GroenRijk koopt, zijn ze na verloop van tijd letterlijk overdekt met kleurrijke bloemen.

Verzorging
Zet je struikmargrieten op een zonnige plek op balkon of terras. Een mooie sierpot om de pot waarin hij staat, gaat te sterke opwarming van de wortels in de kweekpot tegen. GroenRijk biedt een grote keuze aan potten. Ga je verpotten, zet ze dan in een mengsel van 1 deel potgrond met 1 deel bemeste tuinaarde. Na zes weken is de mest uit de potgrond verbruikt. Daarna moet je iedere week een keer wat plantenvoeding in zwakke concentratie in je gietwater doen. Geef dagelijks water. Wanneer je je planten wilt overhouden (dat kan!), kan dat het beste op een lichte plek bij een temperatuur tussen 5 en 10 °C. Haal ze voor de eerste nachtvorst naar binnen. Verpot ze dan in het voorjaar. Haal regelmatig de uitgebloeide bloemen weg. Bescherm de planten tegen zware regen. De bloemen kunnen anders smetten (verbruinen). Zorg dat een teveel aan gietwater kan wegstromen (drainagegat onder in de pot). Geef ook water als het regenachtig weer is. Door de bolle vorm van de planten komt aflopend regenwater soms niet in de pot terecht en kan de potgrond zelfs droog blijven als het regent. Om dezelfde reden niet op de plant, maar op de potgrond water geven.

TIP
Als de binnenste bladeren bruin verkleuren (dat gebeurt soms) moet je de helft van de bloemen en knoppen weghalen. Dan vormt zich al gauw nieuw fris blad en ook de bloei herstelt zich snel. 

In kort bestek
Daisy Crazy ®/™ -struikmargrieten (Argyranthemum frutescens Daisy Crazy®/™) zijn zeer rijk bloeiende, niet winterharde, subtropische struikjes die tot oktober vol door kunnen bloeien met honderden margrietachtige bloemen in prachtige tinten (geel, roze, wit enz.). Het blad wordt vaak bijna geheel door de bloemen bedekt. Zo rijk bloeien ze! Struikmargrieten zijn op terras en balkon ook heel goed met andere planten te combineren.