Struikheide

Struikheide

Ja, dit is een lage struikheide-combinatie die lange tijd bloeit met drie kleuren per pot

De rijke bloei van de ‘gewone’ struikheide (Calluna vulgaris) op de heidevelden kent iedereen, maar nog veel mooier zijn de speciale kweekvormen die ‘knopbloeiers’ worden genoemd. Dat zijn struikheideplanten waarbij de bloemknoppen niet helemaal opengaan. Het blijven dus knoppen, maar ze kleuren net zo mooi als de heidebloempjes die wel helemaal opengaan. Ze kunnen daardoor niet worden bestoven door insecten. Maar daar wachten ze wel op. Dus ‘bloeien’ knopbloeiers vol verwachting veel langer door. Voor ons is dat een groot voordeel, want daardoor kunnen we veel langer van hun kleur genieten. Het betekent wel dat knopbloeiers niet uit zaad kunnen worden vermeerderd, want zaad wordt in dit geval niet gevormd. De kwekers moeten deze planten altijd uit stek vermeerderen. Door die enorm lange knopperiode zijn knopbloeiende heideplanten pas echt de opvolgers voor alle zomerbloeiers in je tuin, op je terras of op je balkon. Deze week heeft GroenRijk deze planten als zogenaamde ‘toeven’ voor je: drie planten met verschillende bloemkleuren in één grote pot: paars, roze en zilverwit, een ‘Trio’ dus. Een prachtgezicht, z’n combinatie.

Ze bloeien zeker acht weken lang (en vaak veel langer)
De struikheide ‘Trio’ bestaat uit mooie planten met een opgaande groeivorm, dus niet breed uithangend. Je kunt ze zowel in hun kweekpot  (23 cm doorsnee) in een mooie overpot op je terras of balkon zetten, ze in een terraspot overplanten (GroenRijk heeft keuze genoeg) of ze zelfs in de volle grond van je tuin planten. Lekker in de zon of in lichte schaduw.  Maar de ‘Trio’ is als decoratieve combinatie bedoeld. De planten zijn bij elkaar in hun pot opgegroeid. Haal ze daarom niet uit elkaar. Dan is het effect weg. Het zijn meerjarige heestertjes waar je volgend jaar ook weer plezier van kunt hebben en ze zijn winterhard genoeg om onze winters makkelijk te kunnen doorstaan. Zorg wel dat je ze (in tuin, pot of bak) in zure grond plant als je ze verplant. In zogenaamde heideplantengrond dus. GroenRijk heeft het voor je in voorraad. Of meng een flinke hoeveelheid tuinturf door de grond waarin je ze eventueel overplant. Alle struikheides hebben moeite met kalk in de grond.  Kalk maakt het lastiger voor ze om voedsel uit de grond op te nemen. Het gevolg is dat het groene blad geel kan kleuren (chlorose) en de gezondheid van de planten gaat dan zienderogen  achteruit. Snoei je planten in maart om ze gezond en mooi van vorm te houden. Snoei er dan af wat er in een jaar is bijgegroeid. Het komt er in feite op neer dat je dan de oude bloeiwijzen wegsnoeit. Geef je ‘Trio’ na de snoeibeurt een flinke aansterker in de vorm van organische bemesting, bijvoorbeeld compost of gedroogde koemestkorrels. Nooit bemesten met stoffen waar kalk in zit, zoals beendermeel of vismeel. Struikheide ‘Trio’ verdraagt wel wat droogte, maar je kunt het beste zorgen dat de wortelkluit nooit helemaal uitdroogt. Dan gaat het goed. De grond waarin ze groeien, moet wel goed doorlatend zijn. Dat is vooral ’s winters van belang, omdat de wortels kunnen wegrotten in grond die te lang nat blijft. Overigens is je ‘Trio’, zoals gezegd, zeer winterhard.

Heel natuurlijk
Dat ‘knopbloeien’ is geen effect dat kwekers hebben ‘gemaakt’, het komt overal ook bij de wilde Calluna’s voor. Alleen is het daarbij uitzondering en dat blijft het in de natuur ook omdat dit verschijnsel uiteraard de voortplanting in de weg staat. Kwekers zoeken juist dit soort verschijnselen op om speciaal door te kweken. Zo is het ook met de knopbloeiers gegaan. Al enkele jaren worden er in Europa miljoenen exemplaren van gekweekt en verkocht. Ze worden dus zeer gewaardeerd. Deze Calluna-lijn werd in Noord-Duitsland ontwikkeld,  de planten vallen onder kweekrechtbescherming en worden door speciaal gelicentieerde kwekers vermeerderd. Men is volop bezig steeds nieuwe rassen te ontwikkelen met nog meer nieuwe eigenschappen, waarbij aandacht voor kleur van blad en bloemen voorop staat. 

TIP
Zet je struikheide ‘Trio’ op een opvallende plek (bijv. in een mooie sierpot) om er optimaal van te kunnen genieten.

In kort bestek
De struikheide-combinatie-in-één-pot Calluna vulgaris ‘Trio’ bestaat uit drie verschillend gekleurde zogenaamde ‘knopbloeiers’: de roze, paarse en zilverwitte knoppen tonen volop kleur, maar bloeien niet verder open. Daardoor behouden ze hun kleur maandenlang! Deze sterke, winterharde combinatie houdt van zure grond en is heel makkelijk te verzorgen. Het zijn heestertjes die jaar na jaar opnieuw kunnen bloeien.