Groene aanslag verwijderen

Heeft u ook last van groene aanslag op uw tuintegels? Juist nu het mooie weer van start is, zit uw hele tuin onder de groene aanslag. Na een nat voorjaar wilt u zo snel mogelijk van de tuin genieten zodra de zon schijnt. Hoe verwijdert u mos zo snel mogelijk zodat u direct van een mooie tuin geniet? Wij geven u enkele tips voor het verwijderen van groene aanslag in uw tuin.

Hoe ontstaat groene aanslag?Groene aanslag - GroenRijk Apeldoorn

Groene aanslag ontstaat door een ophoping van vocht en weinig zonlicht. De ontwikkeling van algen en mos gaat in een rap tempo tijdens vochtige en donkere dagen. Ook het oppervlak heeft invloed op groene aanslag. Mos hecht zicht beter aan onregelmatige oppervlakken en poreuze of zachte materialen. In het najaar en na de winter ontstaat over het algemeen veel groene aanslag omdat er dan veel neerslag valt en er relatief weinig daglicht is.

Hoe voorkom ik groene aanslag?

Groene aanslag ontstaat alleen op plekken waar water blijft liggen en waar het vochtig is. Hoe minder tegels er in een tuin liggen, hoe meer water de grond in trekt. Mos en algen krijgen in een groene tuin minder kans. In een betegelde tuin is de afwatering van overtollig regenwater erg slecht. Hierdoor blijven plasjes water liggen en hebben mos en algen vrij spel. Wij adviseren tuineigenaren om maximaal 40% van je tuin te betegelen. Veel mensen denken altijd dat een betegelde tuin minder werk kost dan een groene tuin. Dat is vaak niet zo omdat er veel meer groene aanslag op tegels ontstaat dan in een groene tuin. In een tuin vol met tuintegels krijgt u doorgaans meer last van groene aanslag dan in een groene tuin. Richt uw tuin slim in met bodembedekkers.

Tips tegen groene aanslag

Op internet vindt u waarschijnlijk allerlei ‘huis en tuin-oplossingen’. Wij laten u zien welke middelen u vooral wel en vooral niet moet gebruiken. Er zijn een aantal dingen die je vooral wel en niet moet doen tegen het verwijderen van groene aanslag. Wij laten je hier zien welke dat zijn:

Hogedrukreiniger - GroenRijk ApeldoornNiet doen: hogedrukreiniger

Als u met een hogedrukreiniger van meer van 100 bar (aan vermogen) aan de slag gaat, spuit u vaak ook de voegen uit het terras waardoor de tegels kunnen verzakken. Tevens beschadigt u de tegels met de hoge druk die op de spuit staat. Beschadigde tegels zorgt voor een onregelmatiger oppervlak waardoor mos, algen en wieren juist dieper in de tegels gaan zitten. Het is vooral een korte termijnoplossing en zorgt het jaar erop voor meer groene aanslag. Dan begint het hele riedeltje dus weer opnieuw.

Niet doen: chemische middelen

Chemische middelen lijken op eerste gezicht zeer goed te werken. Dat is vaak ook zo, maar ze tasten nog veel meer aan dan alleen de groene aanslag. Bij het aanbrengen van chemische middelen op uw tuintegels, is de kans groot dat u de bestrating en de naastgelegen border en beplanting ook aantast. Beplanting kan vaak niet tegen dit soort chemische middelen en kunnen daaraan doodgaan.

Wel doen: een groene tuin

Groene aanslag ontstaat door overtollig water dat blijft liggen. Zorg er dus voor dat uw tuin een goede afwatering heeft. Vaak heeft een groene tuin betere afwatering dan een betegelde tuin. Zorg ervoor dat regenwater weg kan zakken in de grond, zo heeft u minder kans op groene aanslag en minder overlast van andere plagen zoals mieren.

Welke tegels zijn minder gevoelig voor groene aanslag?

Harde ondergronden zijn minder vatbaar voor mos. Tegels met een zo dicht mogelijk oppervlak bieden weinig kans aan algen en mos. Een beschermlaag, coating of impregneerbehandeling helpt bij het voorkomen van groene aanslag.

Kies voor onderhoudsvriendelijke tegels in de tuin om het verwijderen van groene aanslag zoveel mogelijk te beperken.

  • Keramische tegels zijn goed bestand tegen groene aanslag doordat het een hardgebakken materiaal met een dicht oppervlak is. Vaak zijn keramische tegels daarnaast ook nog eens beschermd met een coating. Het nadeel van keramische tegels is dat ze vrij duur in aanschaf zijn.
  • Betontegels of betonklinkers met een verdichte toplaag, coating of impregnering zijn bestand tegen een poreus oppervlak waardoor mos en algen en wieren geen kans krijgen.
  • Gebakken klinkers zijn goed bestand tegen groene aanslag omdat ze erg dicht qua oppervlak zijn. Het nadeel van gebakken klinkers is dat er met de kleine stenen wel veel voegen ontstaan, wat de kans op algengroei weer vergroot.

Voorkomen is beter dan genezenGroene aanslag - GroenRijk Apeldoorn

In Nederland maken we vaak vochtige en donkere dagen mee, hierdoor hebben we elk jaar te maken met enige groene aanslag. Het volledig voorkomen van groene aanslag is daarom niet te doen in Nederland. Wij zeggen altijd: voorkomen is beter dan genezen.

  • Zorg voor een goede afwatering. Zo blijft er geen water op de tegels liggen en krijgt groene aanslag geen kans om te groeien.
  • Zorg voor genoeg zonlicht. Hiermee zorgt u ervoor dat vochtige plekken snel opdrogen. Groene aanslag hecht sneller aan vochtige oppervlakken dan droge.
  • Houd uw tuintegels goed schoon door wekelijks te vegen zodat zaailingen van mos geen kans krijgen om te hechten aan het oppervlak.
  • Ook schuttingen regelmatig schoonmaken zorgt ervoor dat algen worden geremd in hun groei.

Koop groene aanslag verwijderaar in Apeldoorn

Bij GroenRijk Apeldoorn verkopen we speciale groene aanslagreinigers die op biologische wijze afbreekbaar zijn. Zo richt u geen schade aan de natuur aan, maar geniet u toch van een mos-vrij terras. Wij verkopen onder andere groene aanslag verwijderaars van topmerken als ECOstyle, BSi, DCM en Roundup. Kom langs in ons tuincentrum in Apeldoorn en vraag onze medewerkers om advies. Ons team is altijd enthousiast, heeft altijd een lach op hun gezicht en is altijd bereid u te helpen. Wij delen graag onze kennis en ervaring om het u nog aangenamer in uw tuin te maken. Tot snel bij GroenRijk Malkenschoten in Apeldoorn.

Bezoek ons tuincentrum