Tel mee met de Vlindertelling

Telt u ook mee met de vlindertelling van 3 juli t/m 25 juli 2021? GroenRijk Malkenschoten in Apeldoorn steunt de vlindertelling. Wij hopen onze klanten bewuster te maken van het feit dat vlinders, bijen en andere insecten onmisbaar zijn en belangrijk zijn voor de biodiversiteit in onze omgeving. In ons tuincentrum hebben wij planten en bloemen die aantrekkelijk zijn voor de fladderende bestuivers. Kom langs in Apeldoorn en maak uw tuin ook vlinder-proof. Geef uw vlindertelling door op de website van vlinderstichting.nl en vlinder mee!

Waarom zijn vlinders belangrijk?

Vlinders, bijen en andere nuttige insecten zijn onmisbaar in de tuin. Naast vlinders zijn bijen, hommels, libellen en andere insecten ook belangrijk voor de biodiversiteit in de tuin. Ze bestuiven niet alleen onze bloemen, maar houden ook de voedselkring in tact. 

 • Vlinders zuigen nectar uit nectarhoudende bloemen waardoor er stuifmeel aan hun pootjes en lijfje blijft plakken. Dit stuifmeel brengen ze over van de ene bloem naar de andere, zo ontstaat bestuiving.
 • Rupsen, poppen en vlinders dienen daarnaast ook als voedsel voor andere dieren.
 • Vlinders zijn bovendien nuttig omdat ze iets zeggen over de plek waar ze voorkomen. Als een soort op een bepaalde plek voorkomt, kan dat een teken zijn dat het goed gaat met de natuur. Aan de andere kant zegt het ook iets over de natuur als een vlindersoort niet of bijna niet meer voorkomt.

Vlindertelling - GroenRijk Apeldoorn

Waarom zijn er nog maar zo weinig vlinders?

In Nederland leven nu nog 53 soorten dagvlinders, waar er voorheen nog 70 bestonden. De leefgebieden van vlinders zijn aangetast door onder andere verstedelijking. We wonen tegenwoordig steeds dichter op elkaar en we richten onze tuinen minder vlindervriendelijk in dan vroeger. Een volbetegelde tuin draagt niet bij aan de leefomgeving van de vlinder. Vlinders zijn erg beperkt wat betreft hun leefomgeving. De vlindertelling geeft inzicht in de hoeveelheid soorten vlinders en waar vlindersoorten voorkomen en waar niet. Op basis van deze gegevens weten we waar we moeten aanpassen om vlinders meer leefruimte te bieden.

Wat kan ik doen voor de vlinders?

Vlinders hebben een aantal dingen nodig om te (over)leven:

 • Voedsel: vlinders leven van nectar, een stroperig vocht dat ze uit bloemen halen. Nectar bestaat onder andere uit suiker en kleine hoeveelheden eiwitten en vitamines. Vrouwtjesvlinders hebben deze eiwitten nodig om eitjes aan te maken.
  • Plant vlindervriendelijke planten zoals de buddleja, IJzerhad, kattenkruid, struikveronica en phlox.
  • Rottend fruit is ook een delicatesse voor vlinders. Bied een schaaltje met overrijpe appels of pruimen aan.
 • Bescherming en onderdak: vlinders vliegen pas bij een lichaamstemperatuur van tenminste 20 graden Celsius. Tijdens warme zomerdagen is dat geen enkel probleem, maar het is ook ’s zomers in Nederland niet altijd boven de 20 graden. Hierdoor hebben vlinders warme, beschutte plekjes nodig waar zij hun lichaamstemperatuur op peil houden. Vlinders houden van struiken, heggen, houtwallen en bosranden. Is het buiten koud en bewolkt, dan houden vlinders zich schuil in hun beschutte plekje. Als het buiten warm is, fladderen vlinders vrolijk van bloem naar bloem, want dan warmt de zon hun lichaampje op.

Vlindertelling - GroenRijk Apeldoorn

Richt uw tuin vlindervriendelijk in

Een vlindervriendelijke tuin biedt nectarhoudende planten van de lente tot aan de herfst. De Vlinderstichting stelde een lijstje samen van vlinderplanten op basis van bloeitijd. Plant deze planten in de tuin en bied van de lente tot aan de herfst nectar voor vlinders.

 1. Winterheide
 2. Sneeuwbal / Viburnum
 3. Judaspenning
 4. Lavendel
 5. Vlinderstruik
 6. IJzerhard
 7. Koninginnenkruid
 8. Hemelsleutel
 9. Herfstaster
 10. Klimop

Vlinders houden van hopen bladeren, dode plantenresten en rommelige plekjes in de tuin. Hark uw tuin dus niet te streng aan, maar laat hier en daar wat hopen bladeren of dode plantenresten liggen. Deze plekjes dienen als beschutting en bescherming voor vlinders, bijen, libelles, maar ook egels en andere dieren in de tuin.

Bied vlinders een gevarieerd landschap met afwisselende struiken, bomen en planten. Vlinders verdwalen in een tuin waar alles hetzelfde is. Plant uw border dus niet alleen vol met lavendel, maar plant hoge en lage planten door elkaar zodat de mannetjes en vrouwtjes vlinders elkaar makkelijker vinden. Kies voor inheemse planten in plaats van uitheemse plantensoorten. Inheemse soorten passen zich sneller aan aan de omgeving en zorgen voor snellere adaptie.

Vlindertelling - GroenRijk Apeldoorn

Tel mee met de vlindertelling

Nu u weet waarom vlinders zo belangrijk zijn voor ons milieu, wilt u natuurlijk direct aan de slag met het meetellen met de vlindertelling. Hoe het werkt?

 • Kies een zonnig moment, want dan laten de meeste vlinders zich zien. Vlinders zijn vooral actief tussen 11:00 – 15:00 uur. Zegt het weerbericht dat het kwik boven de 25 graden komt, dan is het beter om voor 11:00 uur of na 17:00 uur te tellen, dan is het overdag namelijk te warm voor vlinders.

 • Loop een rondje door uw tuin en noteer alle vlinders die u ziet.

 • Herken de vlinder met behulp van de herkenningskaart. Zo weet u precies welke vlinder u moet noteren.

 • Geef uw tellingen door via Vlinderstichting.nl

Met alle verzamelde gegevens krijgen we ook dit jaar weer een beter beeld van de gezondheid van de vlinders in Nederland. Hopelijk vergroten we samen het leefgebied en voorkomen we het uitsterven van nog meer vlindersoorten.

Koop vlindervriendelijke planten bij GroenRijk Malkenschoten

In ons tuincentrum in Apeldoorn bieden we allerlei groen om vlinders naar uw tuin te lokken. Naast vlindervriendelijke planten hebben we ook vlindernectar, vlinderkasten en vlinder voederschalen. Kom langs en richt uw tuin vóór 25 juli nog vlindervriendelijk in en tel mee met de vlindertelling. Samen maken we Nederland weer vlindervriendelijk en toveren we elke tuin om tot een vlinderparadijs. Tot snel bij GroenRijk Malkenschoten in Apeldoorn.

Bekijk onze openingstijden

Tags: