Zomerbloeiers

Zomerbloeiers

Ja, verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen, dan bloeien deze zomerbloeiers langer door

Deze zomerbloeiers bloeien echt ongelooflijk rijk en lang. Ze hebben namelijk maar één keer die kans. Het zijn eenjarige planten die in één seizoen alles doen om voor nageslacht te zorgen. Dus bloeien ze door tot ze zaad kunnen vormen en die kans krijgen ze niet als je de uitgebloeide bloemen regelmatig weghaalt. Ze lijken haast niet uitgeput te raken. Wat een kleurenweelde! En zo lang! Moet je je voorstellen wat een energie het kost om steeds maar weer massa’s nieuwe bloemen te maken. Maar ze doen het, onvermoeibaar en altijd mooi.

Een geweldige keuze

Kies uit de volgende soorten (of neem ze allemaal):

Petunia’s: GroenRijk heeft Petunia’s uit de nieuwste rasgroepen. Die bieden we vooral aan omdat ze veel beter bestand zijn tegen regen, wind en andere weersinvloeden dan andere rassen. Ze bloeien bovendien langer en rijker, maar zonder warmte en zon kunnen ze niet. Ze zijn er in allerlei kleuren. De bekende Surfinia’s (ook een Petunia-groep) zijn hangplanten. Geef Petunia’s regelmatig water, maar zorg dat ze niet met hun wortels in het water blijven staan. Daar kunnen ze slecht tegen. Je kunt de hangvormen ook over de grond laten kruipen (een heel fraai gezicht, zo’n bloementapijt!), maar ze zijn vooral geschikt voor hanging baskets en wand- en balkonbakken. Petunia’s behoren tot dezelfde familie als de tabaksplanten en daar wijst hun naam ook op: Petum is het Braziliaanse woord voor tabak.

Lobelia’s zijn onmisbaar met hun vooral blauwe, maar ook roze, paarsrode, crème of witte bloemen. Bij sommige hebben de bloemen een wit oog. De rankende vormen (hanglobelia’s) horen gewoon in hanging baskets. Er zijn heel veel verschillende rassen, ook groot- en kleinbloemige. Dus keuze genoeg! Heel klassiek is een combinatie met rode geraniums. Vooral in de Alpenlanden zie je die overal in plantenbakken en op de balkons. De bloemvorm van deze planten – met drie brede hangende blaadjes en twee kleine opstaande – is heel bijzonder! Prachtplanten voor potten, bakken en perken. Vooraan in een border doen ze het ook geweldig. Ze houden van zon, maar laat ook bij Lobelia’s de grond niet uitdrogen. Lobelia’s zijn genoemd naar de Franse plantkundige Mathieu de l’Obel die heel veel exotische planten in Europa introduceerde.

Vlijtig liesjes (Impatiens walleriana) zijn alleskunners. Ze groeien in zon en schaduw en in perken, potten en bakken, in hanging baskets en zelfs (tijdelijk) in huis. En ze bloeien heel lang! Koop ze als jonge planten. Dat is veel makkelijker dan zelf opkweken en ze staan bij GroenRijk op je te wachten. Er zijn veel rassengroepen. Onder andere rassen met opvallende ‘ogen’, andere hebben een ‘sterrenhart’ en ze zijn er in allerlei tinten: oranje, oranjerood, rood, roze, violet, zalmkleurig en wit. Laat de (pot)grond waarin je ze plant niet uitdrogen. Ze doen het heel goed in lichte schaduw. Vlijtig liesjes zien er heel sappig uit. Het zijn dan ook planten die veel vocht nodig hebben. Zolang ze dat krijgen (en een beetje voedsel), vinden ze verder alles best. De naam Impatiens danken de planten uit dit geslacht aan de verrassende eigenschap dat de rijpe zaaddozen bij aanraking openspringen en de zaden worden weggeschoten. Impati = niet dulden; ze dulden geen aanraking (of ze hunkeren daar juist naar; dat kan natuurlijk ook). De soortnaam walleriana herinnert aan een dominee (Horace Waller) die de vlijtig liesjes in Centraal-Afrika ontdekte.

Verzorging
Plant in goede bemeste potgrond of tuinaarde. Geef planten in potten en bakken eens per week vloeibare plantenvoeding in het gietwater. Laat de (pot)grond nooit helemaal uitdrogen. Vergeet ook de zomerbloeiers niet, die je als perkplanten in de volle grond van je tuin hebt geplant. Haal regelmatig de uitgebloeide bloemen weg. Dan bloeien ze veel langer door. . Pas tot half mei op met nachtvorst. Na 14 mei komt nachtvorst bijna niet meer voor.

Nu in een praktische draagtray
Je kunt de zomerbloeiers die je nu bloeiend en bomvol knoppen koopt, heel makkelijk meenemen om GroenRijk ze nu in handige draagtrays met steeds zes planten aanbiedt. Plant ze over in een leuke pot of bak en je hebt er maandenlang plezier van.

TIP
Maak leuke plantencombinaties in je lievelingskleuren. Kies daar ook bijpassende potten of bakken bij. Keus genoeg bij GroenRijk!

In kort bestek
Zomerbloeiers geven maanden kleur in de tuin, op het balkon, aan de wand en in hanging baskets. Je koopt ze bij Groenrijk in topkwaliteit en je kunt ze makkelijk per zes stuks meenemen in een handige draagtray.  Met Petunia’s, Lobelia’s en/of vlijtig liesjes wordt de zomer een bloemenfeest dat maandenlang duurt. Mooi en makkelijk te verzorgen!