De beste dakbedekking voor een overkapping

Een tuin heeft verschillende functies: het is een plek om te ontspannen, samen te komen met vrienden en familie, maar ook de plek om te genieten van het buitenleven. Een overkapping is de ideale toevoeging wanneer je graag veel buiten bent.

Wil jij een overkapping laten bouwen? Dan moet je nadenken over verschillende zaken. Denk bijvoorbeeld aan het ontwerp en de materialen die je gaat gebruiken. Eén van de belangrijkste keuzes is het soort dakbedekking. Dakbedekking heeft een hoofdfunctie in de uitstraling van je overkapping. In dit artikel lees je wat de beste dakbedekking voor je overkapping iis!

Dakbedekking voor een overkapping met een hellend dak

Heeft je overkapping een hellend dak? Dan kun je kiezen uit de volgende soorten dakbedekking:

  • Dakpannen: dakpannen hebben een traditionele, klassieke uitstraling. Daarnaast zijn dakpannen erg veelzijdig: ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, kleuren en maten.
  • Riet: een rieten dak heeft een landelijke, charmante uitstraling. In tegenstelling tot andere soorten dakbedekking, heeft riet wel iets meer onderhoud nodig.
  • Leien: er wordt onderscheid gemaakt in natuurleien en kunstleien. Natuurleien geven een natuurlijke, unieke uitstraling aan de overkapping doordat iedere leisteen uniek is qua vorm en kleur. Kunstleien daarin tegen zijn wel allemaal gelijk, waarmee je een moderne uitstraling krijgt. Dan zijn er nog dakshingles, ook wel bitumen leien genoemd. Dakshingles zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen, en zijn populair voor overkappingen vanwege de lage prijs.

Dakbedekking voor een overkapping met een plat dak

Heb je gekozen voor een plat dak? Ook dan heb je ruime keuze uit verschillende soorten dakbedekking.

  • Bitumen: dit is misschien wel de populairste soort dakbedekking, vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding.
  • EPDM: EPDM-dakbedekking is een erg duurzame soort dakbedekking en populair door de lange levensduur en moderne uitstraling.
  • Groendak: een groendak brengt veel sfeer aan je overkapping. Bij een groendak bestaat de dakbedekking uit beplanting.
  • Dakplaten: dakplaten zijn eenvoudig te plaatsen en verkrijgbaar in zeer diverse uitvoeringen, waardoor er altijd een soort is die bij jou wensen pas en de gewenste uitstraling aan je overkapping geeft.

Welke dakbedekking voor een overkapping kiezen?

Welke dakbedekking het beste is, hangt natuurlijk allereerst af of je een plat of hellend dak hebt. Dit bepaalt voor een groot deel de keuze die je maakt, omdat niet iedere soort dakbedekking geschikt is voor ieder type dak.

Dan heb je natuurlijk je budget, maar let naast de kosten ook op de levensduur van het soort dakbedekking wat je kiest. De prijs-kwaliteitverhouding is belangrijk. Tot slot zijn je eigen wensen alles bepalend. Welke uitstraling wil je dat je overkapping heeft en welke dakbedekking past daarbij? Er is dus niet één soort de beste keuze.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Topdak.nl.