Hovenier Apeldoorn

Heb je zelf geen groene vingers? Schakel dan een hovenier uit Apeldoorn in voor tuinaanleg, tuinonderhoud of tuinrenovatie. Hoewel de werkzaamheden in de tuin eenvoudig lijken, is dit niet altijd het geval. Een hovenier volgt een opleiding en beschikt over de juiste kennis, ervaring en materialen om zo de tuin van je dromen te creëren. Wanneer je een hoveniersbedrijf inschakelt ben je verzekerd van de beste kwaliteit, en heb je garantie op de geleverde werkzaamheden.

In dit artikel lees je alles over hoveniers: je ontdekt wat de kosten zijn en wat een hovenier voor je kan betekenen.

Hovenier Apeldoorn

Wat kost een hovenier in Apeldoorn?

Wanneer je een hovenier uit de omgeving Apeldoorn gaat inschakelen, is het fijn om vooraf te weten welke kosten je kunt verwachten.

Wat kost een hovenier per uur?

Gemiddeld kost een hovenier tussen de €25,- en €55,- per uur. Een uurtarief hangt af van de complexiteit van de werkzaamheden. Zo kost tuinaanleg gemiddeld €30,- tot €40,- per uur en betaal je voor tuinonderhoud gemiddeld €25,- tot €50,- per uur. Ga jij de tuin renoveren? De gemiddelde prijs voor tuinrenovatie ligt rond de €40,- per uur.

Niet iedere hovenier werkt met een uurtarief: bij complexe klussen is het afspreken van een prijs per vierkante meter vaak voordeliger. Bij simpele werkzaamheden ben je vaak met een uurtarief goedkoper uit. Toch verschilt het per hoveniersbedrijf of er wordt gewerkt met een prijs per uur of per vierkante meter.

Kosten hovenier 2023

Type klus Gemiddelde uur prijs
Tuinaanleg €30,- tot €40,-
Tuinrenovatie €40,-
Tuinonderhoud €25,- tot €50,- per uur

Wat doet een hovenier?

De werkzaamheden van een hovenier bestaan uit meer dan alleen onkruid plukken. Eigenlijk zijn alle werkzaamheden van hoveniersbedrijven op te delen in drie categorieën: tuinaanleg, tuinonderhoud en tuinrenovatie.  Lees snel verder en ontdek wat een hovenier doet!

Tuinaanleg

Tuinaanleg

Tuinaanleg is niets meer en niets minder dan het aanleggen van een nieuwe tuin. Wanneer je bent verhuist naar een nieuwe woning of toe bent aan iets nieuws is het verstandig om een hovenier in te schakelen voor tuinaanleg. De werkwijze van een tuin aanleggen is afhankelijk van je eigen wensen: niet iedereen kiest voor bijvoorbeeld een vijver of veranda, een tuinhuis of een pergola. De hovenier maakt na aanleiding van een kennismaking en inventarisatie een tuinontwerp.

In de basis zit de werkwijze er als volgt uit: allereerst wordt de tuin compleet leeggehaald; de bestrating, beplanting, het gazon en de tuinomheining worden verwijderd. Vervolgens starten de grondwerken: dit vormt de basis voor de nieuwe tuin. Onder grondwerken vallen werkzaamheden zoals uitgraven, ophogen en egaliseren van de grond. De basis voor de omheining, tuinverlichting en eventuele bebouwing wordt gelegd. Dan kan de aanleg beginnen; de nieuwe bestrating, het gazon en de beplating worden geplaatst.

De kosten van tuinaanleg zijn natuurlijk ook afhankelijk van je eigen wensen. Werkzaamheden zoals grondwerken en het plaatsen van bestrating en beplanting zijn kosten die je eigenlijk altijd ziet terugkomen. In de onderstaande tabel zie je welke kosten je kunt verwachten wanneer je een nieuwe tuin laat aanleggen.

Tuinaanleg kosten 2023

Werkzaamheden Gemiddelde kosten
Grondwerken
Tuin uitgraven en ophogen
Tuin egaliseren
€10,- tot €15,- per m²
€1,- tot €3,- per m²
Gazon aanleggen €5,- tot €10,- per m²
Tuin bestraten €50,- tot €150,- per m²
Beplanting planten €10,- tot €30,- per m²
Schutting plaatsen €50,- tot €150,- per strekkende meter
Tuinverlichting €80,- tot €100,-
Vijver €1.000,- tot €30.000,-
Tuinhuis €200,- tot €10.000,-
Pergola €800,- tot €5.000,-
Prieel €1.000,- tot €6.000,-

Tuinrenovatie

Tuinrenovatie

Is jou tuin niet meer naar wens, maar ben je wel tevreden over de indeling? Dan is een tuinrenovatie de beste oplossing. Een hovenier die een tuin renoveert, zorgt ervoor dat de huidige indeling wordt behouden. In combinatie met nieuwe materialen en beplanting wordt de tuin geheel naar wens aangepast. Hierom wordt een tuinrenovatie ook wel het opnieuw aanleggen van dezelfde tuin genoemd.

Hoe gaat een tuinrenovatie in zijn werk?

  • Huidige situatie en budget: wanneer je de tuin laat renoveren, komt de hovenier bij je langs voor een kennismaking en inventarisatie. Je bespreekt wat je graag zou willen veranderen en waar je wel tevreden over bent. De hovenier vertelt je de mogelijkheden. Tot slot is je budget natuurlijk erg belangrijk: dit bepaalt natuurlijk wat er wel en niet gedaan kan worden.
  • Tuinontwerp: op basis van de vorige stap maakt de hovenier een tuinontwerp. Hierin worden al je wensen, eisen en de mogelijkheden meegenomen. Het ontwerp wordt indien nodig net zolang aangepast tot je tevreden bent.
  • Voorbereiding op de werkzaamheden: bij akkoord op het ontwerp, starten de voorbereidende werkzaamheden voor de renovatie. De specifieke werkzaamheden verschillen per situatie: de hovenier start met het verwijderen van alles wat weg moet. In de meeste gevallen moeten er grondwerken worden uitgevoerd voordat de opbouw van de tuin kan worden gestart.
  • Tuin renoveren: zodra de grondwerken zijn afgerond, start het opnieuw aanleggen van de tuin. De combinatie van het hergebruiken van materialen en beplanting met nieuwe, zorgt ervoor dat je tuin weer helemaal voldoet aan je wensen!

Ook de kosten van een tuinrenovatie hangen af van de werkzaamheden die worden uitgevoerd. In de onderstaande tabel zie je wat een tuinrenovatie ongeveer gaat kosten.

Kosten tuinrenovatie 2023

Werkzaamheden Gemiddelde prijzen
Tuin leeghalen €10,- tot €12,- per m²
Grondwerken
Uitgraven en ophogen
Egaliseren
€10,- tot €15,- per m²
€1,- tot €3,- per m²
Gazon aanleggen €5,- tot €10,- per m²
Beplanting planten €10,- tot €30,- per m²
Opnieuw bestraten €50,- tot €150,- per m²
Nieuwe tuinomheining €50,- tot €150,- per meter
Aanleggen tuinverlichting €80,- tot €100,-

Tuinonderhoud

Tuinonderhoud

Tuinonderhoud is belangrijker dan je denkt. Het zorgt er namelijk niet alleen voor dat je tuin er altijd netjes en verzorgd uit ziet, maar ook dat de levensduur van je tuin wordt verlengd. Heb je zelf geen groene vingers? Zorg er dan voor dat je een hovenier inschakelt voor tuinonderhoud.

Tuinonderhoud is veel meer dan alleen het verwijderen van onkruid: ieder seizoen zijn er weer andere werkzaamheden die gedaan moeten worden. In de zomer groeit en bloeit alles, dus zijn werkzaamheden zoals het onderhouden van het gazon, het verwijderen van onkruid en het snoeien, bemesten en schoffelen van de tuin belangrijk. De herfst is dan weer het perfecte moment om planten en struiken te verplanten. In de onderstaande tabel zie je welke werkzaamheden er per seizoen worden uitgevoerd.

Seizoen Werkzaamheden
Zomer Gazon maaien
Snoeien van planten
Onkruid verwijderen
Schoffelen
Bemesten
Sproeien
Herfst Verplanten van planten en struiken
Onkruid verwijderen
Schoffelen
Snoeien van heggen
Bladeren verwijderen
Winter Bladeren verwijderen
Bomen snoeien
Beplanting en vijver voorbereiden op vorst
Bloembollen planten
Onderhoud tuingereedschap
Lente Laatste bladeren verwijderen
Dode planten verwijderen
Vijver en bestrating schoonmaken
Bemesten

Kosten tuinonderhoud 2023

Benieuwd wat de kosten zijn van tuinonderhoud? Bekijk de onderstaande tabel!

Werkzaamheden Gemiddelde prijs
Grote onderhoudsbeurt – gehele tuin €800,- tot €1.000,-
Gazon onderhoud
Maaien
Verticuteren
Kantsnijden
€25,- tot €30,- voor 100 m²€100,- tot €140,- voor 100 m²
€0,50,- tot €1 per meter
Snoeien €35,- per uur
Boom kappen €400,- tot €800,- per boom
Onkruid verwijderen en schoffelen €35,- per uur
Tuin bemesten €35,- per uur
Insecten plaag bestrijden €30,- tot €40,- per uur
Afvoeren tuinafval €10,- tot €15,- per m³

Tuinwerk

Handige tips om te besparen

Wil jij besparen op de kosten van een hovenier? Met de onderstaande tips gaat dat zeker lukken!

  • Tip 1 – Help zelf mee: ook al heb je zelf geen groene vingers, er zijn altijd dingen die je kunt doen om de hovenier te helpen. Zo bespaar je op de arbeidskosten. Denk bijvoorbeeld aan het leeghalen van je oude tuin, het verwijderen van bladeren en dode planten en het afvoeren van tuinafval.
  • Tip 2 – Kies een bedrijf uit de buurt: ieder hoveniersbedrijf rekent voorrijkosten. Deze kosten kunnen snel oplopen als de afstand tussen je en het hoveniersbedrijf groter wordt of de klus langer gaat duren. Kies daarom altijd voor een hoveniersbedrijf uit de buurt van Apeldoorn.
  • Tip 3 – Profiteer van kwantumkorting: door samen met de buren tuinwerken te laten uitvoeren, krijg je vaak een mooie korting van het hoveniersbedrijf.
  • Tip 4 – Let op het seizoen: in de zomer en de lente hebben hoveniersbedrijven het vaak erg druk. Laat daarom je tuin onderhouden in een minder drukke periode.
  • Tip 5 – Hergebruik materialen of kies voor tweedehands: bij het aanleggen van een nieuwe tuin of een tuinrenovatie kun je prima kiezen voor goedkopere of tweedehands materialen, maar wees ook kritisch met wat je weggooit: misschien kun je het toch nog gebruiken.

Tips voor het kiezen van hovenier in Apeldoorn

Ben je op zoek naar een hovenier in Apeldoorn? Dan is het fijn om te weten waar je op moet letten. Met de onderstaande tips vind je een geschikte hovenier!

Specialisme
Wanneer je op zoek gaat naar een hovenier, zoek je deze vaak voor een specifieke klus. Denk aan het maken van een tuinontwerp, het aanleggen van een nieuwe tuin, een tuinrenovatie of tuinonderhoud. De opleiding van een hovenier is algemeen, maar de meeste hoveniers kiezen ervoor om zich later te specialiseren. Let bij je keuze voor een hovenier dus op de specialisatie.

Keurmerken
Er zijn twee belangrijke keurmerken voor hoveniers: Groenkeur en Tuinkeur. Het certificaat Groenkeur staat voor kwaliteit en vakmanschap, Tuinkeur voor vakbekwaamheid, professionaliteit en een goede service. Beschikt de hovenier die je op het oog hebt over één of beide keurmerken? Dan weet je zeker dat je goed zit.

Referenties en reviews
Heb je een hovenier op het oog? Ga dan op zoek naar referenties en reviews. Deze geven je vaak goed inzicht in de hovenier. Let er wel op dat mensen eerder geneigd zijn om een negatieve review te geven, dus neem deze met een korreltje zout.

Voorwaarden en garantie
Lees voor je de opdracht definitief aan een hoveniersbedrijf uitbesteed de voorwaarden en garanties goed door. Zo voorkom je dat je onverwacht voor verassingen komt te staan!

Met deze tips gaat het zeker lukken om een geschikte hovenier te vinden!