Dé tuintrends voor 2024: breng je buitenruimte tot leven!

Het nieuwe jaar staat voor de deur, en met de lente in aantocht, is het hét perfecte moment om je tuin een frisse make-over te geven. Of je nu een groene vinger hebt of gewoon geniet van de buitenlucht, de tuintrends van 2024 bieden voor ieder wat wils. Laten we samen duiken in de meest inspirerende trends om jouw tuin om te toveren tot een prachtige, levendige buitenruimte.

1. Terug naar de natuur

De trend van natuurlijke tuinen zet onverminderd door. In 2024 gaat het om het creëren van een ruimte die naadloos opgaat in de omgeving. Denk aan inheemse plantensoorten, natuurlijke waterpartijen en organisch gevormde paden. Deze aanpak is niet alleen mooi, maar ondersteunt ook de flora en fauna. Het is een perfecte manier om de biodiversiteit in jouw tuin een boost te geven.

Ben je benieuwd naar wat deze inheemse planten dan zijn? Hier onder enkele voorbeelden:

 1. Klaproos (Papaver rhoeas): de klaproos is een opvallende bloem met felrode bloembladen. Deze plant trekt bestuivers aan zoals bijen en vlinders en is een prachtige toevoeging aan elke wilde bloementuin.
 2. Guldenroede (Solidago virgaurea): guldenroede staat bekend om zijn heldergele bloemen die in de late zomer en herfst bloeien. Het is een uitstekende plant voor het aantrekken van bestuivers en biedt late voedselbronnen voor bijen en vlinders.
 3. Echte Kamille (Matricaria chamomilla): echte kamille is niet alleen bekend om zijn rustgevende eigenschappen, maar is ook een aantrekkelijke plant voor bestuivers. De kleine, witte bloemen met een geel hartje bloeien in de zomer en vroege herfst.
 4. Wilde Marjolein (Origanum vulgare): ook bekend als oregano, is deze kruidachtige plant geliefd bij bijen en vlinders. De roze tot paarse bloemen verschijnen in de zomer en vroege herfst en zijn ook culinair te gebruiken.
 5. Veldsalie (Salvia pratensis): veldsalie is een prachtige vaste plant met opvallende paarse bloemen die in de late lente tot vroege zomer bloeien. Het is een belangrijke nectarbron voor bijen en andere bestuivers
 6. Zonnehoed (Echinacea spp.): hoewel zonnehoed niet inheems is in Nederland is het een populaire plant in natuurtuinen vanwege zijn aantrekkelijkheid voor vlinders en bijen. De plant heeft opvallende paarse of roze bloemen en is bestand tegen droge omstandigheden.
 7. Koninginnenkruid (Eupatorium cannabinum): koninginnenkruid, ook wel leverkruid genoemd, trekt met zijn roze bloemtuilen veel vlinders aan. Het is een ideale plant voor vochtige, zonnige standplaatsen.

2. Duurzaamheid voorop

Duurzaamheid is een kernwoord in 2024. Dit betekent recyclen, hergebruiken en kiezen voor milieuvriendelijke materialen. Composteer je tuinafval, vang regenwater op en kies voor tuinmeubels gemaakt van gerecycled plastic of duurzaam hout. Deze trend helpt je niet alleen om een milieuvriendelijke tuin te creëren, maar ook om op lange termijn geld te besparen.

3. Eetbare tuinen

De eetbare tuin is een trend die blijft groeien. Of je nu een ruime tuin hebt of een klein balkon, het kweken van je eigen kruiden, groenten en fruit is zowel plezierig als praktisch. Verticale tuinen, kweekbakken en potteelt maken het gemakkelijker dan ooit om je eigen verse ingrediënten te telen. Bovendien is er niets zo bevredigend als koken met producten uit eigen tuin!

Inspiratie voor je moestuin:

Groenten Kruiden
Tomaat Basilicum
Sla Peterselie
Paprika Bieslook
Wortel Munt
Radijs Koriander
Courgette Dille
Snijbonen Rozemarijn
Spinazie Tijm
Komkommer Salie
Boerenkool Oregano

 

4. Buiten is het nieuwe binnen: leven in de open lucht

Een andere opvallende trend is het creëren van buitenkamers. Dit zijn goed ontworpen buitenruimtes die fungeren als een verlengstuk van je woonkamer. Comfortabele zitgelegenheden en buitenkeukens zijn in 2024 helemaal in. Met de juiste verlichting en een overkapping kun je het hele jaar door van je tuin genieten, ongeacht het weer.

5. Slimme tuinen

Technologie vindt ook zijn weg naar de tuin. Slimme irrigatiesystemen die water geven wanneer het nodig is, energiezuinige led-buitenverlichting en apps voor tuinbeheer maken het eenvoudiger dan ooit om je tuin te onderhouden. Deze gadgets kunnen je helpen om water te besparen, je planten gezond te houden en je energieverbruik te verlagen.

6. Kleurrijke tuinen

In 2024 zien we ook een trend naar meer kleur in de tuin. Levendige bloemenbedden, kleurrijke potten en felgekleurde tuinmeubelen kunnen je buitenruimte transformeren tot een levendig en vrolijk toevluchtsoord. Experimenteer met kleuren die je normaal niet zou kiezen om je tuin een unieke en persoonlijke touch te geven.

7. Maak van je tuin een toevluchtsoord voor insecten

Insectenhotels, ook bekend als insectenhuizen of bijenhotels, zijn een opkomende trend die naadloos aansluit bij de groeiende aandacht voor biodiversiteit en duurzaamheid in tuinen. Deze kleine constructies bieden onderdak aan verschillende soorten nuttige insecten, waaronder solitaire bijen, lieveheersbeestjes, gaasvliegen en vlinders. Hieronder lees je meer over deze trend en hoe je deze in jouw tuin kunt integreren.

 • Locatie: plaats het insectenhotel op een zonnige, beschutte plek, uit de buurt van overheersende wind. Een zuidelijke richting is vaak ideaal.
 • Materialen: gebruik natuurlijke materialen zoals bamboe, houtsnippers, en dennenappels om verschillende soorten onderdak te bieden.
 • Water: zorg voor een waterbron in de buurt, zoals een ondiepe schaal met stenen of een vogelbad, zodat de insecten kunnen drinken.
 • Onderhoud: controleer het hotel regelmatig en vervang materialen die beschimmeld of verrot zijn om een gezonde omgeving voor de insecten te behouden.