Door het oog van een inbreker. Zo houd je jouw huis veilig

In de stille momenten van de ochtend of tijdens de schemering, wanneer het huis lijkt te slapen, schuilt er een onzichtbare bedreiging in de schaduwen. Terwijl Nederland een zorgwekkende stijging in het aantal woninginbraken noteert, met een flinke toename in 2023 vergeleken met het voorgaande jaar, zoeken huiseigenaren naar innovatieve manieren om hun bezittingen te beschermen. Dit artikel neemt je mee door de ogen van degene die ongezien wil blijven, de inbreker en onthult een onverwachte bondgenoot in de strijd tegen ongewenste bezoekers.

In het hoofd van een inbreker

Inbrekers hebben een voorkeur voor de late namiddag tot vroege avond, vooral tussen 15.00 en 19.00 uur, wanneer huizen vaak onbewaakt zijn. Deze tijden, waarop mensen geneigd zijn even snel de deur uit te gaan voor dagelijkse bezigheden zoals boodschappen doen of de hond uitlaten, bieden inbrekers een perfecte gelegenheid om onopgemerkt te werk te gaan. Statistieken tonen aan dat de meeste inbraken tijdens deze uren plaatsvinden en maken. Maar liefst 87% van alle inbraken vindt plaats tijdens deze tijden. 

 

Feestdagen en weekenden, momenten waarop routines veranderen en huizen onbewaakt kunnen zijn, zien ook een piek in inbraak activiteiten. Interessant is dat bepaalde gemeenten zoals Zeist, Laren en Baarn meer inbraken per 1.000 huishoudens ervaren, waardoor deze als hogere risicogebieden worden beschouwd.

 

Deze inzichten in het gedrag en de voorkeuren van inbrekers benadrukken het belang van waakzaamheid en het nemen van preventieve maatregelen om woninginbraken te voorkomen.

Een wildcamera als je onverwachte bondgenoot

Een gadget dat oorspronkelijk bedoeld was om de geheimen van de natuur vast te leggen, kan ook dienen als een krachtige bondgenoot in de beveiliging van je thuis. Een wildcamera is zo’n apparaat dat de grenzen van zijn gebruikelijke toepassing overschrijdt. Terwijl je geniet van beelden van de nachtelijke bezoekers in je tuin, van nieuwsgierige vossen tot sierlijke herten, kan deze stille wachter eveneens een oogje in het zeil houden voor minder welkome gasten.

 

Deze camera’s zijn uitgerust met bewegingssensoren en kunnen direct beelden versturen naar je smartphone of tablet, wat betekent dat je real-time updates krijgt over activiteiten rond je huis, zelfs als je er niet bent. In het geval van een ongewenste bezoeker bieden deze beelden niet alleen een waarschuwing maar kunnen ze ook dienen als bewijsmateriaal. Het gebruik van een wildcamera met WiFi als deel van je beveiligingsstrategie biedt zo een discrete maar effectieve manier om je eigendommen te bewaken.

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen

Het voorkomen van een inbraak begint bij het treffen van de juiste voorzorgsmaatregelen. Hier zijn enkele effectieve strategieën om je huis minder aantrekkelijk te maken voor inbrekers:

 

  • Verlichting: Gebruik tijdschakelaars voor je verlichting om je huis een bewoonde indruk te geven, zelfs als je er niet bent.
  • Sloten: Installeer sloten met het SKG-keurmerk op deuren en ramen. Deze sloten zijn getest op hun inbraakwerendheid en bieden extra beveiliging.
  • Zichtbaarheid: Zorg ervoor dat waardevolle items niet zichtbaar zijn vanaf de straat. Dit vermindert de aantrekkingskracht voor potentiële inbrekers.
  • Bewijs: Overweeg het gebruik van een wildcamera met WiFi als een onopvallend beveiligingsmiddel. Naast het observeren van wild, kan het je huis in de gaten houden en bewijs verzamelen.

 

Door deze maatregelen toe te passen, vergroot je de veiligheid van je huis aanzienlijk en maak je het leven van een inbreker een stuk moeilijker.

Een goede voorbereiding is het halve werk

In de strijd tegen woninginbraken, is kennis je beste wapen. Door de wereld door de ogen van een inbreker te bekijken en slim gebruik te maken van technologie zoals wildcamera’s met WiFi, kun je niet alleen je huis beschermen maar ook bijdragen aan een veiligere omgeving. Laat dit je uitnodiging zijn om een stap voor te blijven en een onverwachte bondgenoot te gebruiken.