Keuzegids bestrating: soorten en legverbanden

Bij het uitkiezen van bestrating sta je voor een zee aan opties: van charmante waaltjes tot stoere natuurtegels, en van sfeervolle koppelstones tot praktische betontegels.

Voeg daar de diverse patronen aan toe, zoals het traditionele halfsteensverband of het dynamische visgraatverband en het is begrijpelijk dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Dit artikel biedt praktische adviezen en zet het veelvoud aan bestratingsmogelijkheden op een rijtje, om je te helpen de beste keuze te maken voor jouw tuin.

Welk deel van je tuin bestraten?

Voordat je begint met bestraten, is het belangrijk om na te denken over welk deel van je tuin je wilt aanpakken: is het voor het terras, de voortuin, het tuinpad, of misschien de oprit? De keuze voor het type bestrating hangt sterk af van de functie: grote tegels zijn ideaal voor een terras, maar minder geschikt voor een oprit, waar ze onder het gewicht van een auto kunnen barsten. Ook is niet elk patroon overal even goed toepasbaar.

De oprit: een speciale uitdaging

Het bestraten van een oprit vereist een doordachte aanpak, gezien deze het gewicht van één of meer auto’s moet kunnen dragen zonder te verzakken. Kleine stenen zoals klinkers, waaltjes, of grind verdelen het gewicht beter en verminderen het risico op scheuren. Kies voor een patroon dat extra stevigheid biedt, zoals het elleboog- of keperverband, en vermijd patronen zoals het blok- of halfsteensverband, die minder geschikt zijn voor deze belasting.

De tuin: onderhoudsvriendelijk en stijlvol

Voor wie minder groene vingers heeft, kan het bestraten van de tuin een uitkomst bieden door het onderhoud te minimaliseren. Het biedt een verzorgde aanblik het hele jaar door. Je hoeft niet de hele tuin te bestraten; een combinatie van een terras en een tuinpad kan al voldoende zijn, met ruimte voor beplanting voor een natuurlijke touch.

Terras bestraten

Het terras is de plek voor ontspanning en sociale bijeenkomsten. De keuze van bestrating heeft grote invloed op de sfeer. Voor een klassieke look zijn kasseien, klinkers, of waaltjes ideaal, met eindeloze mogelijkheden voor legpatronen. Voor een moderne uitstraling zijn grote tegels favoriet, die stabiliteit bieden voor tuinmeubelen en een ruimtelijk gevoel creëren.

Tuinpad aanleggen

Een tuinpad verbindt verschillende delen van de tuin en moet comfortabel zijn om over te lopen. Klinkers zijn een populaire keuze vanwege hun authentieke uitstraling en betaalbaarheid. Tegels bieden een stabiel pad, terwijl stapstenen van natuurtegels een speels effect kunnen geven.

Overzicht van bestratingsopties en legpatronen

Wanneer je gaat bestraten, heb je keuze uit vele soorten bestrating en legverbanden. Hieronder vind je een overzicht van alle soorten bestrating en de mogelijkheden qua legverbanden.

Verschillende soorten bestrating

 • Koppelstones: deze kleine, vierkante stenen vind je vaak terug in historische centra. Hun authentieke look ontstaat door een trommelproces. Ze zijn zowel makkelijk in onderhoud als vriendelijk voor je portemonnee. Verkrijgbaar in maten als 10×10, 14×14 en 21×14 cm, kosten ze doorgaans tussen de €15,- en €25,- per m².
 • Klinkers: bekend om hun gebruik in opritten vanwege de weerstand tegen zware lasten. Maten zijn 21×7 of 20×10 cm, met prijzen van €8,- tot €19,- per m². Er zijn verschillende varianten:
  • Betonklinkers: veel kleuropties beschikbaar.
  • Gebakken klinkers: vergelijkbaar met beton, maar met betere kwaliteit en kleurvastheid.
  • Natuurklinkers: natuurlijke look, duurzaam en kleurecht.
 • Waaltjes: zijn smaller dan klinkers en vaak te zien in stadscentra, waaltjes lenen zich goed voor unieke patronen in opritten of terrassen. Meestal zijn ze 21×5 cm, beschikbaar in verschillende kleuren, met prijzen tussen €30,- en €40,- per m².
 • Betontegels: dit zijn de meest betaalbare tegels, maar ze vergen het meest onderhoud. Beschikbaar in een breed scala aan kleuren en maten, van 10×10 tot 100×100 cm. De 30×30 cm tegel is het populairst, met prijzen van €15,- tot €35,- per m².
 • Keramische tegels: ook bekend als gebakken tegels, deze zijn krasbestendig, kleurvast, en vergen weinig onderhoud. Beschikbaar in vele formaten, maar zijn wat prijziger, met gemiddelde kosten van €20,- tot €40,- per m².
 • Natuurstenen tegels: elk van deze tegels is uniek, wat zorgt voor een levendige tuin. Verkrijgbaar in diverse maten en afwerkingen, van strak modern tot authentiek. Ze zijn robuust en vergen weinig onderhoud, met prijzen van €30,- tot €60,- per m².

Legverbanden voor bestrating

Na de keuze voor het type bestrating, selecteer je een passend legverband. Dit hangt af van de gekozen steensoort en je eigen voorkeur.

 • Wildverband: geen vast patroon, waardoor een speelse uitstraling ontstaat. Geschikt voor terrassen en paden.
 • Elleboogverband: stenen worden in een hoek geplaatst, ideaal voor tuin en oprit door de draagkracht.
 • Halfsteensverband: eenvoudig naast elkaar leggen met een verspringing. Toepasbaar op alle soorten bestrating.
 • Visgraatverband: stenen in een hoek van 45 graden voor een vissengraat effect. Geschikt voor plaatsen met zware belasting.
 • Keperverband: vergelijkbaar met visgraat, maar de stenen draaien 90 graden. Ideaal voor opritten.
 • Blokverband: stenen vormen een vierkant, variabel in legging. Past goed bij terrassen en paden.