Kies voor duurzame dakbedekking

Wanneer je denkt aan dakbedekking, denk je niet direct aan duurzaamheid. Toch passen deze twee dingen bij elkaar. Want wist je dat je met dakbedekking ook je woning kunt verduurzamen? Er zijn verschillende soorten duurzame dakbedekking. In deze blog lees je welke dit zijn, waarom ze duurzaam zijn en welke kosten je kunt verwachten.

Soorten duurzame dakbedekking

Er zijn verschillende soorten duurzame dakbedekking:

EPDM

EPDM-dakbedekking is geschikt voor platte daken en dankt zijn duurzaamheid aan verschillende eigenschappen. EPDM heeft een erg lange levensduur van maar liefst 50 jaar. Dit komt doordat EPDM een zeer elastisch materiaal is: deze elasticiteit zorgt ervoor dat EPDM minder last heeft van weersinvloeden zoals neerslag en uv-straling.

EPDM is herbruikbaar, waardoor de milieubelasting laag ligt. Tot slot is EPDM zeer geschikt als onderlaag voor een groendak.

Groendak

Bij een groendak bestaat de dakbedekking uit beplanting. Er zijn twee soorten groene daken:

  • Intensief groendak: een intensief groendak wordt ook wel een daktuin genoemd. En dat is niet voor niks; je kunt namelijk een complete tuin aanleggen op je dak, inclusief bomen en struiken.
  • Extensief groendak: bij een extensief groendak bestaat de beplating uit kruiden, grassen, mossen en sedum. Hierdoor heeft een extensief groendak weinig onderhoud nodig en kan het op zowel platte als hellende daken (met een maximale hellingsgraad van 5) geplaatst worden.

Een groendak draagt bij aan de biodiversiteit en luchtzuivering. Ook wordt de druk op het riool verlaagd doordat de beplanting een groot deel van het regenwater opneemt.

Duurzame dakbedekking: hoe kies ik de juiste soort?

Wanneer je de dakbedekking op je dak moet vervangen, kan het soms lastig zijn om de juiste soort dakbedekking te kiezen. Zoals hierboven al staat beschreven zijn er verschillende soorten duurzame dakbedekking.

Hoe maak je hier uit de beste keuze?

  1. Kijk naar de levensduur: iedere soort dakbedekking heeft een andere levensduur. Traditionele dakbedekking gaat gemiddeld 20 tot 30 jaar mee, terwijl duurzame dakbedekking soms een levensduur heeft tot wel 100 jaar! De levensduur is belangrijk om mee te nemen in je keuze; eigenlijk net zo belangrijk als de prijs.
  2. Let op de prijs: ook je budget speelt een belangrijke rol. Soms komt het voor dat die enne soort dakbedekking de beste keuze is, maar je deze simpelweg niet kunt betalen. Let daarom ook op je eigen portemonnee, maar vergeet niet dat de prijs-kwaliteitverhouding ook een belangrijke rol speelt op de lange termijn.
  3. Kijk naar de energie-effici├źntie: duurzame dakbedekking is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook een effect hebben op het binnenklimaat en je energieverbruik. Witte dakbedekking of een groen dak helpt je woning in de zomer afkoelen. In de winter werkt een groendak ook isolerend, waardoor je minder warmte via het dak verliest en dus minder hoeft te stoken.
  4. Kijk naar de impact op het milieu: kijk ook hoe de soort dakbedekking geproduceerd wordt. Sommige materialen, zoals bitumen of roofing, zijn erg populair vanwege de lage prijs, maar niet milieuvriendelijk. Een groendak is dat bijvoorbeeld wel.
  5. Vraag een dakdekker om advies: kom je er zelf niet uit? Dan kun je altijd een dakdekker inschakelen voor advies! Hier vind je een handig overzicht van alle dakdekkers uit Apeldoorn!