Violen

Violen

Ja, verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen, dan bloeien de violen langer door

Grote violen in een handig SixPack! GroenRijk heeft ze bovendien uiterst aantrekkelijk geprijsd. Je neemt ze zo aan de draagbeugelband mee. Plant ze direct uit de draagtray in de volle grond van je tuin of in potten en bakken op je terras of balkon. Van het weer trekken ze zich weinig aan. Is het even erg koud, dan laten ze alleen hun kopjes kort hangen, maar meteen daarna bloeien ze weer net zo geweldig door. Eigenlijk hoeven we er niet veel over te vertellen, want iedereen kent dit type vrolijke violen en van GroenRijk mag je de beste kwaliteit verwachten. Je koopt dus door-en-door gezonde planten die maandenlang zullen bloeien en je hebt keus uit allerlei kleuren. Dus combineren maar! Of kies exclusief voor je lievelingskleur!

Een zeer gemengd gezelschap
De meeste violen worden tegenwoordig ingedeeld bij de Viola Wittrockiana Groep. Dat zegt je waarschijnlijk niets, behalve dat het een groep violen is die uit talloze kruisingen is ontstaan. Niemand weet meer precies hoe het met hun afstamming zit. De kwekers hebben heel wat kruisingswerk gedaan! En dat al honderden jaren lang. Nederlanders liepen daarin bij de violen voorop. Violen zijn eeuwenlang bijna de nationale Nederlandse bloem geweest (op de tulp na). Een van de voorouders van de violen die nu bij GroenRijk worden aangeboden, is zeker het driekleurige, wilde viooltje (Viola tricolor) dat ook nu nog graag in akkerranden en dergelijke zijn prachtige bloempjes toont. Het moet al vroeg zijn opgevallen dat die bloempjes heel variabel kunnen zijn. Zelfs bij wilde planten die vlak bij elkaar staan, vallen die verschillen al op. Daar kunnen kwekers natuurlijk wel wat mee. Die maken dankbaar gebruik van die verschillen en maken er aparte rassen mee. Er werd ook op bloemgrootte geselecteerd, wat uiteindelijk leidde tot de beroemde Zwitserse en Hollandse Reuzen. Net zoals IJsviolen zijn dat namen die in violenland geschiedenis hebben geschreven. Hollandse Reuzen hadden/hebben opvallend ronde bloemen, Zwitserse Reuzen hebben geen vlekken (het ‘gezichtje’ in de bloemen), de nog niet genoemde Aalsmeerse Reuzen juist wel.

F1-hybriden
Tegenwoordig komt er weer wat meer belangstelling voor die reuzen onder de violen. Heel lang waren vooral miniviolen het meeste in trek en dus richtten de kwekers daar al hun aandacht op. De voorkeur voor de maten zit nu vooral in het midden. De planten worden meestal uitsluitend op kleur aangeboden, want daar kies je uit. Aparte rasnamen worden weinig vermeld, maar ze zijn er vaak wel. Veel bekender zijn de hybridenseries waartoe ze behoren. Die bestaan uit planten met verschillende bloemkleuren, maar ze hebben verder dezelfde kenmerken. Dat kunnen kenmerken zijn zoals vroege of juist latere bloei, de bloem- of bladgrootte en andere eigenschappen. Maar omdat je bloeiende planten koopt, heb je die uitleg eigenlijk niet nodig. Wat je koopt is wat je ziet. De violen die GroenRijk verkoopt, zijn zogenaamde F1-hybriden. Dat is geen speciaal ras, maar de planten zijn het resultaat van een bijzondere vermeerderingsprocedure door de kwekers, waardoor de planten allemaal dezelfde eigenschappen hebben. Alle planten met dezelfde bloemen (qua type en kleur) lijken precies op elkaar. Je zou kunnen zeggen dat het allemaal ééneiige meerlingen zijn.

Zo hebben ze het graag
Violen doen het prima in voedzame (pot)grond in zon of lichte schaduw. Zorg dat de grond niet uitdroogt. Planten in potten en bakken eens per veertien dagen plantenvoeding geven. In verse potgrond zit voldoende mest voor de eerste zes weken.

TIP
Kleur in je tuin, op het terras en balkon, ook tijdens de sombere herfst- en wintermaanden. Met violen lukt dat zeker! En violenbloemen kun je eten. Lekker! Dus zelfs je salades maak je er vrolijker mee.

In kort bestek
Grootbloemige violen met prachtige bloemkleuren per zes stuks  in handig meeneem-SixPack. Met het grote voordeel van alle F1-hybriden: alle planten hebben dezelfde perfecte eigenschappen. Direct plantbaar in de volle grond van je tuin of zet ze in potten en bakken. Voor maandenlang aanhoudende bloei, ook als het wat kouder wordt. Dankbaarder planten zijn er nauwelijks. GroenRijk kan ze je echt aanraden.