Winterheide

Winterheide

Ja, winterheide is een kleurrijke bloeier die graag in de zon staat

Winterheide ( Erica darleyensis, eigenlijk Erica × darleyensis) is een fraaie heidesoort. Die ‘×’ in de naam geeft aan dat het om een kruisingsproduct gaat. Geen natuurlijke soort dus. De plant werd omstreeks 1890 op de kwekerij van James Smith & Sons, Darley Dale, Derbyshire in Engeland gevonden. Het is een spontane kruising tussen de zeer winterharde Erica carnea en de nauwelijks winterharde Erica erigena. Het heeft een prachtige soort met de gunstige eigenschappen van beide ouders opgeleverd. Daarvan zijn weer diverse cultivars gekweekt. De naam Erica × darleyensis (dus genoemd naar Darley Dale) kreeg de plant in 1914 van de Engelse botanicus William Jackson Bean (geen familie van Mr. Bean). De soort bestaat dus officieel bijna 100 jaar. De cultivars worden ook wel bij de grote groep Erica-hybriden ingedeeld.

Nog iets over de afstamming
Erica × darleyensis heeft geen aparte Nederlandse naam, hoewel deze voor het gemak wel winterheide wordt genoemd.  Maar die naam slaat op meer soorten. Erica carnea wordt ook winterheide (en sneeuwheide, voorjaarsheide of vleeskleurige dopheide) genoemd. Erica carnea komt uit Midden- en Zuidoost-Europa: de Alpen, Noord-Italië, de Balkan. Erica erigena heeft de Nederlandse naam reuzen-voorjaarsheide. Deze soort komt uit West-Ierland, Noordwest-Frankrijk, Noord-Spanje en Portugal. In de natuur kan deze soort wel struiken tot 125 cm hoog vormen, terwijl Erica carnea niet veel hoger dan 25 cm wordt. Erica × darleyensis zit daar tussenin. De meeste cultivars daarvan halen ca. 40 cm. Ook qua winterhardheid houdt Erica × darleyensis het midden. Voor Nederland is de plant winterhard genoeg dankzij de inbreng van ‘papa’ E. carnea die niet maalt om 20 graden vorst. Alleen in extreem koude en erg natte winters kan E. × darleyensis het moeilijk hebben. Maar de plant dankt zijn uitzonderlijke schoonheid en rijke bloei vooral aan de gracieuze E. erigena.

Bijzondere eigenschappen
Een van de planten die GroenRijk als Erica × darleyensis aanbiedt heet eigenlijk en officieel Erica (Hybriden Groep) ‘Darley Dale’. Deze cultivar staat het dichtst bij de oorspronkelijke soort met vrijwel dezelfde kenmerken. Het is een sterke, breed opgaande, vrij open struik die ca. 40 cm hoog wordt, goed groeit en grijzig groen blad heeft (heel fijne blaadjes dicht tegen de twijgen). Hij bloeit zeer rijk met massa’s licht paarsroze, hangende, urnvormige bloempjes. De officiële bloeitijd is december tot mei, maar de kwekers zien kans de planten al in oktober in bloei te krijgen.

Andere cultivars
Net zo bekend als ‘Darley Dale’ is ‘Silberschmelze’ die ook wel ‘Molten Silver’ wordt genoemd. Deze cultivar bestaat al sinds 1937 en bloeit met zilverachtig roomwitte bloemen. Het loof is ’s zomers grijsachtig groen, in de winter kleurt het bronsgroen. Deze plant is goed winterhard, groeit net zo als ‘Darley Dale’, wordt ook 40 cm hoog en bloeit officieel (buiten) in de periode november-mei. ‘White Glow’ lijkt heel sterk op ‘Silberschmelze’, maar blijft iets kleiner. ‘Ghost Hills’ is ook een heel mooie, breed opgaande struik, maar de officiële bloeitijd is januari-april. De bloei begint paarsroze, maar verkleurt naar warm paarsrood. Het struikje vertoont daardoor vaak bloemen in verschillende tinten. Je koopt deze planten nu (dankzij de kwekers) allemaal in bloei.  

Verzorging
GroenRijk heeft deze dopheide nu te koop in flinke 13 cm-potten. Je kunt ze zowel binnen als buiten (op het terras of balkon) toepassen. Deze heide kan niet goed tegen kalk. Dat geldt trouwens voor de meeste soorten. Als je ze uit hun kweekpot haalt (als kamerplant hoeft dat niet) moet je ze in zure heideplantengrond planten (heeft GroenRijk ook voor je). En giet met onthard of regenwater. Plantenvoeding is nu niet echt nodig. Geef dat wel in de periode mei-juni als je de planten buiten overhoudt. Na de bloei kun je de planten wat terugsnoeien. Zet ze (binnen en buiten) op een lichte plek.

TIP
Het staat heel vrolijk als je deze bloeiende heide buiten in een plantenbak combineert met klimop, kleurige Skimmia en Pernettya, kleine conifeertjes enz. Bekleed de bak vanbinnen met noppenfolie. Dat isoleert geweldig. Zorg wel dat de drainagegaten vrij blijven. Maak anders even gaten in de noppenfolie.

In kort bestek
Erica × darleyensis is een prachtige, rijkbloeiende winterheide die heel lang in huis of buiten voor kleur zorgt. De struikjes zijn voldoende winterhard voor ons klimaat. Bij GroenRijk koop je ze nu volop bloeiend. Je kunt kiezen uit verschillende kleuren: van zilverwit tot roze en zelfs paarsroze. De verzorging is heel eenvoudig, maar giet liefst met onthard of regenwater, want deze heide heeft een hekel aan kalk.