Sedumdak: welke soorten sedum zijn er?

Het aanleggen van een sedumdak wordt steeds populairder. Niet alleen vanwege de uitstraling, maar ook door de positieve impact op het milieu en de biodiversiteit.

Sedumdaken, ook bekend als groendaken, bieden isolatie, dragen bij aan de biodiversiteit en kunnen zelfs helpen bij het beheersen van regenwaterafvoer.

Maar wist je dat er verschillende soorten sedum zijn die je voor je dak kunt gebruiken? In deze blog duiken we in de wereld van sedums en ontdekken we welke soorten er zijn en waarom ze zo geweldig zijn voor je dak.

Wat is sedum?

Voordat we de verschillende soorten sedum verkennen, laten we eerst begrijpen wat sedum precies is. Sedum is een geslacht van vetplanten die bekend staan om hun vermogen om in moeilijke omstandigheden te overleven.

Ze hebben dikke, vlezige bladeren waarin ze water opslaan, waardoor ze droogtebestendig zijn. Deze eigenschappen maken sedum ideaal voor het gebruik op daken, waar extreme weersomstandigheden en beperkt onderhoud de norm zijn.

Soorten sedum voor je dak

Er zijn meer dan 400 soorten sedum, maar niet allemaal zijn ze geschikt voor sedumdaken. Hier zijn enkele van de populairste soorten die worden gebruikt:

 1. Sedum acre: ook bekend als muurpeper, is deze soort geliefd vanwege zijn dichte groei en zijn vermogen om snel grote oppervlakken te bedekken. In de zomer bloeit het met heldergele bloemen, wat een prachtig gezicht is.
 2. Sedum album: wit vetkruid is een andere populaire keuze, met groenwitte bladeren die rood kunnen worden in de volle zon. Het produceert witte bloemen in de zomer.
 3. Sedum sexangulare: dit type, vaak zeskantige vetkruid genoemd, staat bekend om zijn robuuste groei en is zeer tolerant voor extreme weersomstandigheden. Het heeft heldergroene bladeren en gele bloemen.
 4. Sedum spurium: rode vetkruid biedt variatie met zijn rood-getinte bladeren en roze tot rode bloemen. Het is een geweldige optie voor wie wat kleur aan zijn dak wil toevoegen.
 5. Sedum reflexum: ook bekend als trip madam, heeft blauwgroene bladeren die een mooi contrast bieden met de gele bloemen. Het is zeer droogtetolerant en kan goed tegen volle zon.
 6. Sedum kamtschaticum: dit type staat bekend om zijn oranjegele bloemen. Het groeit breed uit en heeft glanzende, donkergroene bladeren. In de herfst kunnen de bladeren een aantrekkelijke rode tint krijgen.
 7. Sedum hybridum ‘Immergrünchen’: deze soort is geliefd vanwege zijn immergroene aard. Het heeft lichtgroene bladeren en produceert in de zomer gele bloemen.
 8. Sedum hispanicum: klein Spaans vetkruid is opmerkelijk vanwege zijn blauwgrijze tot paarse bladeren. Het is een laagblijvende soort die in de zomer lichtroze bloemen krijgt.
 9. Sedum rupestre ‘Angelina’: ‘Angelina’ is bekend om zijn felgele tot oranje bladeren. Het biedt een mooi contrast met andere sedumsoorten en bloeit met gele sterbloemen in de zomer.
 10. Sedum spectabile: deze soort, ook bekend als hemelsleutel, is groter dan de meeste sedums en heeft dikke, vlezige bladeren met een grijsgroene kleur. De plant produceert grote roze bloemschermen in de late zomer en herfst.

Voordelen van een sedumdak

Naast het feit dat ze weinig onderhoud vergen en droogtebestendig zijn, bieden sedumdaken nog meer voordelen:

 • Isolatie: sedumdaken bieden uitstekende thermische isolatie, wat kan helpen om je energiekosten te verlagen.
 • Waterbeheer: ze kunnen een aanzienlijke hoeveelheid regenwater vasthouden, wat de afvoer naar het riool vermindert en het risico op overstromingen verlaagt.
 • Biodiversiteit: sedumdaken trekken bijen, vlinders en andere nuttige insecten aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in stedelijke gebieden.
 • Luchtkwaliteit: de planten op sedumdaken helpen de luchtkwaliteit te verbeteren door CO₂ op te nemen en zuurstof af te geven.

Een sedumdak is niet alleen een prachtige toevoeging aan je huis of gebouw, maar draagt ook bij aan een beter milieu. Met de verschillende soorten sedum kun je een dak creëren dat niet alleen functioneel is, maar ook esthetisch aantrekkelijk.

Of je nu gaat voor de snelle bedekking van muurpeper of de opvallende rode bladeren van rode vetkruid, er is een sedumsoort die aan jouw wensen voldoet. Begin vandaag nog met het plannen van je groendak en draag bij aan een groenere wereld.