Tuinaanleg: van droom naar realisatie

De tuin is voor velen een belangrijk onderdeel van het huis. Het is een plek waar je tot rust kunt komen, kunt genieten van de natuur en waar je samen kunt zijn met vrienden en familie. Een mooie tuin is dan ook een grote wens van velen. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw tuin de droomtuin wordt die je voor ogen hebt?

In deze blog lees je welke stappen jouw droomtuin realiseren!

Stap 1: Maak een plan

Een goed begin is het halve werk. Dat geldt ook voor het aanleggen van een tuin. Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om een goed plan te hebben. Hierbij kun je denken aan het maken van een plattegrond van de tuin, het bepalen van de gewenste stijl en het kiezen van de juiste beplanting. Op internet en in magazines vind je vaak veel inspiratie! Verzamel al je ideeën in een moodboard. Heb je hulp nodig? Een tuinaannemer kan je hierbij helpen.

Stap 2: Het creëren van de juiste sfeer

Een tuin is meer dan alleen maar een stuk grond met wat planten erop. Het is een plek waar je tot rust kunt komen en kunt genieten van de natuur. Het creëren van de juiste sfeer is dan ook erg belangrijk. Hierbij kun je denken aan het gebruik van bepaalde kleuren en materialen, maar ook aan het gebruik van verlichting. Wanneer je een moodboard hebt gemaakt, is het ook belangrijk om voldoende ideeën voor de gewenste sfeer en kleuren toe te voegen.

Stap 3: De beplanting

Een tuin is natuurlijk niet compleet zonder beplanting. Het kiezen van de juiste beplanting is dan ook erg belangrijk. Hierbij kun je denken aan het kiezen van planten die passen bij de stijl van de tuin, maar ook aan het kiezen van planten die goed passen bij de grondsoort en de standplaats. Kom je er zelf niet uit? Dan is het inschakelen van een tuinaannemer belangrijk. De tuinman heeft veel kennis van beplanting en grond, en weet daardoor precies welke beplanting je het beste kunt kiezen.

Stap 4: De bestrating

Naast beplanting is ook bestrating een belangrijk onderdeel van de tuin. Hierbij kun je denken aan het kiezen van de juiste materialen, maar ook aan het bepalen van de juiste verhouding tussen beplanting en bestrating. Een goede balans tussen deze twee is onmisbaar voor een mooie tuin.

Stap 5: De afwerking en extra’s

Je hebt nu over de belangrijkste dingen nagedacht: de bestrating, beplanting en indeling. Maar wil je eventueel ook een gazon? Of een tuinhuisje, een nieuwe tuinomheining, pergola of vijver?

Stap 6: Tuinontwerp en realisatie

Zodra je al je ideeën op een rij hebt, is het tijd voor het maken van een tuinontwerp. De tuinaannemer komt bij je langs om alle ideeën en mogelijkheden te bespreken. Deze worden gebundeld in een tuinontwerp.

Wanneer het tuinontwerp is goedgekeurd, kan de aanleg beginnen. De eerste stap is het verwijderen van de oude tuin. Vervolgens wordt de aanleg voorbereid door het doen van grondwerken: deze vormen de basis voor de aanleg van de beplanting, het gazon en de bestrating. Ook voor tuinhuisjes, pergola’s, plantenbakken en de tuinomheining.

Zodra de grondwerken zijn afgerond, kan de aanleg van je droomtuin beginnen! Na de aanleg is het tijd voor de inrichting en afwerking van je tuin: denk hierbij aan het plaatsen van tuinmeubels en tuinaccessoires.

Ben je op zoek naar een geschikte tuinaannemer over ben je benieuwd welke kosten je kunt verwachten? Op deze website vind je meer informatie en een overzicht van de beste tuinaannemers.

Stap 7: Onderhoud

Als de tuin eenmaal is aangelegd, is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Een goede verzorging zorgt ervoor dat de tuin mooi blijft en dat je er nog jarenlang van kunt genieten.