Buitenmuur verven: Hoe gaat dat?

Heb je plannen om de buitenmuur te gaan of laten verven? Je wilt dan vast weten hoe dit te werk gaat. Een bakstenen buitenmuur kan niet zomaar overgeschilderd worden. De meeste schilders houden een stappenplan aan om goed het werk uit te voeren. Op deze pagina vertellen we je over deze verschillende stappen.

Stap 0: de oude verf verwijderen

Deze stap is alleen nodig als er nog verf op de buitenmuur zit. Heb je dit niet dan is het niet nodig om deze stap te gaan uitvoeren. Je begint met het verwijderen van de oude verf die op de buitenmuur zit.

Stap 1: de muur inspecteren

Begin door eerst goed te kijken naar de muur. Zoek eventuele gaten en kieren of plekken die vies zijn. Verwijder alle vieze plekken die moeilijk weg te halen zijn handmatig. De rest van de muur komt in stap 2 aan de pas.

Stap 2: Het reinigen van de muur

Als alle kleine plekken al van de muur zijn gehaald kan de rest van de muur ook gereinigd worden. We raden aan om hiervoor een hogedrukspuit te gebruiken. Zodra alle viezigheid van de muur af is en de muur weer droog is kan er door worden gegaan naar de volgende stap.

Stap 3: Het repareren van de muur

Je kunt nu alle gaten en kieren die je tijdens stap 1 gevonden hebt gaan dichten. Hiervoor wordt vaak metselgereedschap gebruikt.

Stap 4: stel veilig en dek af

Nu alles klaar is om geschilderd te worden kan de omgeving afgedekt en veiliggesteld worden. Er moet voor gezorgd worden dat niemand de geverfde buitenmuur gaat aanraken als de verf nog niet gedroogd is. Ook moet de omgeving van de muur afgedekt worden zodat er geen verfvlekken op kunnen komen.

Stap 5: voorstrijkmiddel gebruiken

Je kunt nu de buitenmuur gaan schilderen met voorstrijkmiddel. Wanneer dit gedaan is moet het 12 uur lang gedroogd worden voordat je over kan gaan naar de volgende stap.

Let op! Als je weinig ervaring hebt met het verven van een buitenmuur raden we aan om de laatste twee stappen door een professionele schilder te laten uitvoeren. Neem hier een kijkje voor verschillende schilders in Apeldoorn.

Stap 6: beginnen met schilderen

Als het voorstrijkmiddel droog is kan de buitenmuur daadwerkelijk geverfd worden. Begin eerst met het schilderen van alle randen en maak daarna vlakken die je in stukken kan verven. Door in vlakken te schilderen is de kans het kleinst dat je overlap hebt en het langer moet gaan drogen.