Dit is het ideale moment voor buitenschilderwerk

Staat jouw huis op het punt om van een frisse laag verf te worden voorzien, maar twijfel je over het perfecte moment? Terwijl je binnen op elk moment van het jaar de kwast ter hand kunt nemen, speelt het weer een belangrijke rol in de kwaliteit van buitenschilderwerk. Hoewel er geen universeel ‘beste seizoen’ voor schilderwerk is, is dit artikel jouw leidraad voor de optimale weerscondities voor het opknappen van de buitenkant van je woning.

Vind de gouden middenweg in de temperatuur

De ideale schildertemperatuur bevindt zich tussen de 10 en 25 graden Celsius. Mocht het nodig zijn, dan is schilderen bij temperaturen onder de 10 graden ook mogelijk, mits de verf hier geschikt voor is.

Extreem weer, zoals temperaturen rond het vriespunt of boven de 25 graden, maakt schilderen vrijwel onmogelijk. Vorst zorgt ervoor dat verf bevriest en niet kan drogen, wat resulteert in een inferieure afwerking. Aan de andere kant, bij hoge temperaturen droogt de verf te snel, wat strepen, blaasjes of kringen tot gevolg kan hebben door het ‘koken’ van de verf, wat ook de hechting negatief beïnvloedt.

Let op: direct zonlicht kan de temperatuur aanzienlijk verhogen, waardoor het snel te warm wordt voor een optimaal resultaat.

Regen en luchtvochtigheid

Voor schilderwerk is een luchtvochtigheid van 0 tot 75% ideaal. Een hogere luchtvochtigheid of regenweer kan de droogtijd verlengen en het eindresultaat negatief beïnvloeden, met mogelijke schade aan de verflaag.

De invloed van wind

Een lichte bries kan de droogtijd positief beïnvloeden, maar let op: wind kan ook ongewenste deeltjes zoals bladeren, takjes en zand meebrengen die het natte schilderwerk kunnen beschadigen. Houd dus rekening met de windrichting en -kracht.

Het beste seizoen voor buitenschilderwerk

Er is geen eenduidig antwoord op wat het beste seizoen is voor buitenschilderwerk. Echter, gezien de hierboven beschreven ideale weersomstandigheden, liggen de beste kansen voor het vernieuwen van het schilderwerk vaak tussen april en oktober. Deze periode biedt de grootste kans op het juiste weer: droog, met een temperatuur van 15 tot 20 graden en een lichte wind. Belangrijk is dat het schilderwerk 24 tot 36 uur droog en onaangetast moet blijven om beschadigingen te voorkomen.

Schilderwerk: zelf doen of uitbesteden aan een schilder?

Hoewel zowel binnen- als buitenschilderwerk in principe zelf uitgevoerd kan worden, is het voor buitenschilderwerk vaak raadzaam dit aan een professional over te laten. Buitenschilderwerk speelt een essentiële rol in de bescherming van het hout tegen verrotting, verbetert het uiterlijk van je huis en kan de waarde van je woning verhogen. Door een schilder in te schakelen, ben je verzekerd van een duurzaam en kwalitatief hoogstaand resultaat.