Schildertrends 2024: geef je woning een make-over

De trends op het gebied van binnenverf voor 2024 weerspiegelen een breed spectrum aan stijlen en smaken, van gewaagde statements tot subtiele tinten. Laten we samen verkennen wat de belangrijkste schildertrends zijn voor het komende jaar!

1. Natuurlijke en aardetinten

In 2024 zien we een sterke voorkeur voor kleuren die rust en kalmte uitstralen. Denk hierbij aan warme aardetinten zoals terracotta, zandbeige en zachte klei. Deze kleuren creëren een warme en uitnodigende sfeer in elke kamer en combineren goed met natuurlijke materialen zoals hout, steen, en linnen.

2. Durf met donker

Donkere, rijke kleuren maken een opvallende comeback. Marineblauw, diepgroen en zelfs zwart zijn populair voor accentmuren of zelfs hele kamers. Deze tinten brengen een gevoel van luxe en diepte in je interieur en werken verrassend goed in combinatie met metallic accenten zoals goud, koper of messing.

3. Zachte pastels

Voor een zachtere benadering blijven pasteltinten een favoriet. Lichtroze, zacht lavendelblauw, en muntgroen zijn perfect voor het creëren van een luchtige, serene ruimte. Pastels zijn ideaal voor slaapkamers en badkamers, waar een kalme en vredige sfeer gewenst is.

4. Duurzame en milieuvriendelijke verf

De focus op duurzaamheid zet door in 2024, met een groeiende vraag naar verfproducten die zowel milieuvriendelijk als gezond zijn voor binnenmilieus. Zoek naar verfsoorten met lage VOC (vluchtige organische stoffen), natuurlijke ingrediënten en eco-certificeringen. Deze trend is niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor je eigen welzijn.

5. Textuur en effecten

Het gebruik van speciale technieken om textuur en effecten aan je muren te geven, is een trend die blijft evolueren. Van kalkwas en spons-technieken tot metallic afwerkingen, er zijn talloze manieren om je muren tot leven te brengen. Deze technieken voegen een uniek karakter toe aan je ruimte en creëren een visueel boeiend resultaat.

6. Statement plafonds

Het plafond wordt vaak over het hoofd gezien als het gaat om interieurontwerp, maar niet in 2024! Het schilderen van plafonds in een opvallende kleur of zelfs het toevoegen van patronen en designs is een trend die aan populariteit wint. Een statement plafond kan een verrassend en stijlvol element aan je ruimte toevoegen.

7. Doortrekken naar kozijnen en deuren

Een vooraanstaande trend in 2024 is het doortrekken van de wandkleur naar kozijnen en deuren, waardoor een uniforme uitstraling ontstaat. Dit concept is vooral effectief met donkere tinten, die hierdoor een subtiele en rustige uitstraling krijgen.

8.  Creëer focus met een accentmuur

Begin met het schilderen van alle wanden in een neutrale basiskleur, zoals een natuurlijke tint of grijs. Selecteer vervolgens één muur als middelpunt voor een opvallend accent. Deze accentmuur kan in elke gewenste kleur worden geschilderd. Voor liefhebbers van levendige kleuren is geel een uitstekende keuze, terwijl rood perfect is voor degenen die een statement willen maken. Als je een subtielere voorkeur hebt, overweeg dan blauw of groen. De opties zijn onbegrensd.

9. Kleurdiepte en kleurvlakken: een dynamisch duo

Bij deze geavanceerde schildertechniek combineer je de kracht van kleur op kleur en kleurvlakken in één cohesief ontwerp. Begin met het selecteren van twee tinten van dezelfde kleur, zoals een lichte en een donkere variant, en pas deze toe op één accentmuur voor een gelaagd effect.

Deze aanpak biedt ook de flexibiliteit om te experimenteren met twee contrasterende kleuren voor een gedurfde statement. Versterk de visuele impact door niet slechts één, maar meerdere muren te kiezen als jouw canvas. Of je nu kiest voor uniformiteit in kleur of juist verschillende tinten tegenover elkaar zet, je creëert unieke kleurvlakken die je ruimte dynamiek en diepte geven.

10. Combineer verf en behang voor dynamiek

Neem de accentmuur een stap verder door behang met een levendig patroon te combineren met een geschilderde muur. Deze aanpak zorgt voor een speels maar harmonieus effect en voorkomt dat de ruimte overweldigend druk wordt.