Gevelreiniging voor een mooie uitstraling

De gevels van woningen en bedrijven raken in de loop van de tijd vervuild vanwege weersinvloeden en omstandigheden buiten. Daarom is gevelreiniging belangrijk om je buitenmuren in goede staat te behouden, zodat ze bescherming kunnen blijven bieden en om een mooie schone uitstraling van je pand te creëren.

In dit artikel lees je alles over de voordelen, schoonmaaktechnieken en kosten van gevelreiniging.

Waarom is gevelreiniging belangrijk?

Gevelreiniging is een belangrijk onderdeel voor het onderhoud van je gevel. Wanneer je je gevel schoon houdt, verleng je de levensduur. Hieronder zie je de belangrijkste voordelen van gevelreiniging op een rij.

  1. Slijtage en schade aan je gevel voorkomen, en daarmee de levensduur verlengen
  2. Mooie en nette uitstraling van de buitenkant van je woning of kantoor
  3. Bescherming tegen vocht en verschillende weersinvloeden
  4. Met een goed onderhouden gevel is je pand meer waard en aantrekkelijker wanneer je het wil verkopen
  5. Wanneer je je gevel niet onderhoudt, is het veel duurder om de schade te laten herstellen dan de kosten om eens in de zoveel tijd gevelreiniging te laten uitvoeren.
  6. Ook kan gevelreiniging je zelfs een besparing op je energierekening opleveren. Dit is omdat er met een goed onderhouden gevel minder vocht binnenkomt en je hierdoor minder hoeft te stoken om het binnen warm te houden.

Gevelreiniging met verschillende schoonmaaktechnieken

Afhankelijk van het materiaal van je gevel en het soort vervuiling, wordt bepaald welke methode het effectiefst zal zijn om de gevelwerken te reinigen. Oudere poreuze gevels van bijvoorbeeld hout of steen zijn ruwer en daarom moeilijker te reinigen dan gladde vlakken zoals kunststof. Hieronder zie je verschillende technieken die voor het schoonmaken gevels meestal worden toegepast.

  1. Hogedruk (voor grondige reiniging)
  2. Chemisch reinigen
  3. Stoomreiniging (bij kwetsbare muren)

Ook kun je ervoor kiezen om je gevel te laten impregneren. Op deze manier kunnen gevelwerken nog beter beschermd worden tegen invloeden van buiten.

Kosten gevelreiniging

De kosten voor gevelreiniging zijn afhankelijk van de schoonmaaktechniek. Voor gevelreiniging met stoom betaal je gemiddeld tussen de €3,- tot €8,- per m². Chemische reiniging van je gevel kost tussen de €6,- en €11,- per m². Voor zandstralen betaal je tussen de €10,- en €17,-  per m².

Daarnaast kun je je gevel alleen laten reinigen, of ook laten impregneren. Voor gevelreiniging met hogedrukspuit betaal je gemiddeld tussen de €4,- en €10,- per m². Je gevel laten impregneren kost gemiddeld tussen de €5,- en €10,-  per m².

Hieronder zie je de kosten in een overzicht.

Gemiddelde kosten voor gevelreiniging 2023

Werkzaamheden Prijs per m² Totaalprijs*
Stoomreiniging

(hogedrukreiniging)

€6,- €360,- tot €600,-
Impregneren €10,- €600,- tot €1.000,-
Zandstralen €12,- €720,- tot €1.200,-
Chemische reiniging €16,- €960,- tot €1.600,-
Nevelstralen €17,50,- €1.050,- tot €1.750,-
Impregneren en reinigen €20,- €1.200,- tot €2.000,-
Impregneren, reinigen en voegen €35,- €2.100,- tot €3.500,-

Bron tabel: De Jong – Gevelwerken