Hoe bereid je je tuin voor op een verhuizing?

Wanneer je een verhuizing op de planning hebt staan, kun je overwegen om je dierbare planten, heesters en bloemen mee te nemen naar je nieuwe adres. Daarnaast is het ook prettig voor de volgende bewoners als je de tuin mooi achterlaat, zodat zij hier niet meteen veel werk aan hebben.

Tuinmannen of hoveniers kunnen ervoor zorgen dat je tuin er weer verzorgd uitziet. Ga je verhuizen en vraag je je af wat er met je tuin moet gebeuren? Lees dan verder.

Verhuizing van je planten en (jonge) bomen

Een verhuizing van je favoriete planten en struiken vergt zorg en aandacht. Planten zijn gevoelig en hebben een passende omgeving, voldoende ruimte en licht nodig. Je kunt vaste planten goed verhuizen.

Planten met een penwortel zoals stokrozen of pioenen houden er niet van om te verplaatsen en kun je beter laten staan voor de nieuwe bewoners.

Wil je een boom verhuizen? 

Wanneer een boom jonger is dan vijf jaar is dit mogelijk. Oudere bomen hebben weinig overlevingskans wanneer je ze verplaatst.

Hieronder zie je een aantal aandachtspunten voor de verhuizing van je tuin.

  1. Plan een aparte dag voor de verhuizing van de planten en heesters die je wil meenemen naar je nieuwe huis. Dit kost namelijk veel werk. Probeer het ook zo te plannen dat je de verhuizing tussen de herfst en het voorjaar uitvoert, dan is er de meeste kans dat je planten het overleven.
  2. Kun je nog niet meteen in je nieuwe woning? Probeer dan een tijdelijke verblijfplaats te zoeken voor je plantencollectie! Familie of vrienden willen vast jouw (tuin)planten wel tijdelijk verzorgen.
  3. Zorg daarnaast voor de verhuizing voor voldoende aarde en potten die groot genoeg zijn, verstevig je zwakke planten en zorg voor voldoende bewatering tussendoor. Ook is bemesting belangrijk na de verplanting.
  4. Denk goed na over de nieuwe plek voor je planten, welke soort grond ze gewend zijn, en hoeveel licht en schaduw ze nodig hebben.

Je tuin verzorgd achter laten voor de nieuwe bewoners

De tuin moet verzorgd en netjes worden achtergelaten. Zo voldoe je aan de voorwaarden voor de oplevering van je woning, en kun je de tuin voor nieuwe bewoners of potentiële kopers die je huis komen bezichtigen ook direct aantrekkelijker maken.

Wanneer je hier tegenop ziet en als je huidige tuin veel onkruid en dode planten heeft, zou je de verzorging van je tuin kunnen uitbesteden aan een tuinman of hovenier.

Zij zorgen ervoor dat je achtertuin en voortuin er weer netjes uit zien. Dat geeft een welkom gevoel voor de nieuwe bewoners!

Verhuisbedrijf inschakelen

Een verhuizing is hoe dan ook een stressvolle gebeurtenis. Daarom schakelen veel mensen de hulp van een verhuisbedrijf in. Tegenwoordig vind je via internet gemakkelijk en snel een verhuisbedrijf bij jou uit de buurt. Zoek bijvoorbeeld eens op “Verhuisbedrijf Noord-Holland” en je vind een handig overzicht van alle verhuisbedrijven uit de provincie Noord-Holland.

Wanneer je de hulp van verhuizers inschakelt, heb jij meer tijd over om je te focussen op het voorbereiden van je tuin op de verhuizing!