Hekwerken: soorten en kosten

Een hek rondom je tuin of bedrijfspand is functioneel om privacy te creëren en voor bescherming en beveiliging tegen ongewenst bezoek. Daarnaast kan een stijlvol hek visueel ook bijdragen aan een mooie uitstraling van je woning of terrein. In dit artikel lees je alles over de voordelen, de verschillende soorten hekwerken en de gemiddelde prijzen.

De voordelige functies van een hekwerk

Hekwerken zijn functioneel omdat ze zorgen voor privacy en bescherming. Hieronder zie je de voordelige functies van een hek nog eens op een rijtje.

 1. Bescherming
  Met een hekwerk bescherm je je pand tegen indringers, en kun je voorkomen dat ongewenste gasten of inbrekers jouw terrein kunnen betreden. Het is daarom dus ook een goede maatregel tegen inbraak of diefstal, aangezien je het potentiële inbrekers moeilijker maakt om jouw grond te betreden.
 2. Duidelijke scheidingsgrens
  Een hek geeft een duidelijke visuele afscheiding van een erfgrens. Zo voorkom je verwarring over welke grond jouw eigendom is, en welk terrein bij je buren hoort.
 3. Aantrekkelijk straatbeeld

Een mooi vormgegeven hekwerk draagt bij aan een stijlvol uiterlijk van je tuin en een sierhekwerk zorgt bovendien voor een visueel aantrekkelijker straatbeeld.

Verschillende soorten hekwerken

Hekwerken zijn er in allerlei soorten, materialen en hoogtes. Gangbare soorten hekken zijn bijvoorbeeld spijlen hekwerken, dubbelstaafmat hekwerken of gaashekwerken.

Hieronder zie je de eigenschappen van de meest voorkomende materialen hekwerken op een rij.

  1. Hout
   Voor hekken wordt hout vaak gebruikt omdat het relatief goedkoop is, en zorgt voor een mooie natuurlijke en traditionele uitstraling. Het nadeel van hout is wel dat het erg veel onderhoud vergt om je hek in goede staat te houden.
  2. Staal 

Stalen hekwerken worden altijd voorzien van een beschermlaag(coating) en zijn daardoor volledig onderhoudsarm. Een hek van staal gaat dus erg lang mee en is ook sterk en robuust dus biedt goede bescherming. Wel vinden mensen een stalen hek vaak visueel minder aantrekkelijk omdat het wat strenger oogt. Om een wat natuurlijkere uitstraling te creëren aan het hekwerk kun je zorgen voor wat begroeiing of kiezen voor een natuurlijke kleur staal zoals groen.

  1. Beton
   Ook beton is een materiaal voor hekwerken dat steeds vaker wordt gebruikt. Beton is erg stevig en je kunt het in verschillende unieke vormen gieten waardoor het veel mogelijkheden biedt. Ook vergt beton geen onderhoud. Een nadeel van beton kan wel zijn dat het hek moeilijker te installeren is vanwege het zware gewicht. Ook is de aanschafprijs wat prijziger dan bijvoorbeeld kunststof of hout.
  2. Kunststof

Kunststof is een goedkoop materiaal voor je hek, en vergt nauwelijks onderhoud. Een nadeel kan wel zijn dat kunststof wat licht is en daardoor niet optimale bescherming biedt zoals bijvoorbeeld beton.

De kosten voor hekwerken

Hieronder zie je een overzicht van de gemiddelde kosten voor de verschillende soorten hekwerken.

Soort hekwerk Gemiddelde prijs per meter*
Sierhekwerk €65,-
Gaashekwerk €70,-
Spijlenhekwerk €60,-
Balkonhekwerk €120,-
Dubbelstaafmat hekwerk €50,-
Houten hekwerk €50,-

Bron tabel: https://www.akrol.nl/hekwerk-gelderland/