De vijf redenen om een groendak te hebben

Een groendak kan veel functies hebben die het leven een stuk gemakkelijker en leuker maken. Zo kun je een plek creëren voor vlinders, vogels en bijen. Ook kan je groendak water opvangen en zorgt het voor verkoeling tijdens de warme zomerdaken. Op deze pagina geven we jou de 5 redenen om een groendak te willen hebben.

1.      Een goede isolatie

De plantjes die je op je groendak aanlegt zijn sedumplantjes. Deze planten zorgen voor goede isolatie van je dak. Hierdoor heb je in de zomer een lekker koel dak, doordat het zwarte dakleer niet verhit raakt door de zon. Als je dakleer warm wordt stoot het namelijk deze hitte naar de omgeving af en wordt het nog warmer dan dat het al is.

2.      Gemakkelijk om aan te leggen

Het aanleggen van een groendak is meestal erg gemakkelijk. Dit komt doordat de lagen van een groendak vaak in uitrolsets geleverd worden. Je hoeft dan dus alleen nog maar de lagen uit te rollen en te plaatsen op je dak. Gemiddeld is een groendak binnen een uur aangelegd.

Laat je dak eerst wel goed inspecteren om te kijken of het sterk genoeg is om een groendak te dragen. Hier vind je dakdekkers in Apeldoorn die je hiermee kunnen helpen.

3.      Een insectenparadijs

Insecten zoals bijen en vlinders zijn ook erg tevreden met een groendak. Ook vogels worden er blij van. Daarnaast houdt een groendak veel water vast wat er voor zorgt dat tijdens hevige regenbuien de riolen minder snel verstopt gaan raken.

Een groendak is een erg biodivers dak. Je creëert als het ware je eigen natuurgebied. De plantjes nemen namelijk fijnstof en stikstof op wat er voor zorgt dat de luchtkwaliteit ook nog eens verbeterd.

4.      Tegelijk met de buren aanleggen

Als je er voor kiest om een groendak te gaan aanleggen is dit het beste om het samen te gaan doen met je buren. Het is namelijk een stuk voordeliger. Daarnaast is ook weer nog beter voor de natuur. Daarnaast zijn er bepaalde gemeentelijke subsidies die het aanleggen van een groendak nog voordeliger en aantrekkelijker maken.

5.      Bijna geen onderhoud

Een groendak vereist niet veel onderhoud, in tegenstelling to andere soorten dakbedekkingen. Zodra het ligt hoef je er bijna niet meer naar om te kijken. Zo is sproeien niet nodig, omdat het dak zelf al water vasthoudt. We raden wel aan om eens in het jaar al het onkruid weg te halen en de planten wat extra voeding te geven.